Reza legt vinger op zere plek bij FC Groningen: Trots van het Noorden lijdt eerste nederlaag van de voorbereiding

Damil Dankerlui tijdens zijn thuisdebuut namens FC Groningen. Foto: Henry Dijkman

Dat FC Groningen dringend behoefte heeft aan een spits die scoort én speelt, werd duidelijk in het oefenduel tegen PEC Zwolle. De Zwollenaren wonnen dankzij twee treffers van Reza Ghoochannejhad: 0-2. 

Alsof hij was gekomen om de vinger op de zere plek te leggen. Hij stond nog geen drie minuten in het veld toen hij Sergio Padt voor de eerste keer het nakijken gaf en in de slotfase maakte hij nog eentje: Reza Ghoochannejhad.

Geen mooie goals, maar ze telden wel. Met zijn 32 jaar is Reza voor de beleidsmakers bij FC Groningen zeer waarschijnlijk te oud om te halen. Hij is echter precies zo’n speler, met ervaring en scorend vermogen, die Danny Buijs waarschijnlijk maar wat graag in zijn selectie zou hebben.

Robben en Joosten

Natuurlijk heeft Buijs een scorende wereldster in de gelederen, maar Arjen Robben speelde andermaal niet en ook aanwinst Patrick Joosten was nog niet speelklaar. In een opstelling die grotendeels de basis zou kunnen zijn in de competitie-ouverture tegen PSV, als Robben en Joosten dan nog niet fit zijn, begon de FC heel aardig aan de wedstrijd tegen de collega-eredivisionist. 

Onder aanvoering van een wederom prima spelende Ajdin Hrustic zocht de ploeg van trainer Danny Buijs de aanval en als het aan de herstelde Ramon Pascal Lundqvist had gelegen was het in de beginfase al raak geweest. Na een voorzet van linksback Bart van Hintum kopte hij net niet secuur genoeg om doelman Michale Zetterer te verrassen.

Een paar minuten later kwam een voorzet van Mo El Hankouri, die door Buijs nu in de spits was geposteerd, net achter de Zweedse middenvelder terecht. Lundqvist probeerde het daarna met twee vrije trappen, waarvan de eerste ternauwernood werd gekeerd door Zetterer en de tweede rakelings over het Zwolse doel vloog.

Dankerlui slordig

Waar Lundqvist en Hrustic positief opvielen, deed Damil Dankerlui dat niet. De nieuwe rechtsback was onnauwkeurig en leed veel te vaak balverlies, waarvan de laatste maal zelfs een tegengoal had moeten opleveren. 

Al na 45 minuten nam Buijs maatregelen. Twee doelpuntenmakers in de eerste oefenduels, Kian Slor en Mohamed El Kharbachi, kregen een plek in de voorste linie. El Hankouri ging op zijn vertrouwde positie op de flank spelen, maar wel iets verder terug, zodat Slor ook zijn actie zou kunnen maken langs de lijn. 

Achterin kwam de jonge Pim Bet-zema het veld in, hij verving Ko Itakura. En net toen Itakura verdwenen was, scoorde PEC op aangeven van diens landgenoot en voetbalmaatje Sai van Wermeskerken. De rechtsback van PEC kwam goed door en gaf een voorzet af die vermomd was als schot. Padt toucheerde de bal en Ghoochannejhad kon in het lege doel koppen: 0-1. 

Even later mocht FC Groningen voor de derde maal een vrije trap nemen op een gevaarlijke plek. Ditmaal ontfermde Hrustic zich over de bal. De Bosnische Australiër krulde prachtig, maar op de lat.

Talent en routine

De jonkies deden het in het tweede uur van de qua tijdsduur wat ingewikkelde wedstrijd (tweemaal een uur, waarvan eerst 45 minuten en na een kwartier pauze nog een kwartier) lekker onbevangen tegen een mix van talent en routine bij PEC. Een vijfmansverdediging – ook Ahmed El Messaoudi stond achterin – moest ervaren mannen als Clint Leemans, Ghoochannejhad en oud-FC’er Jesper Drost van het scoren afhouden, terwijl om beurten Van de Looi en El Messaoudi doorschoven op de as en de beide backs ook hun geluk mochten beproeven als er tijd en ruimte was. 

Bijna met succes. Rechtsback Nicklas Strunck was na bijna 20 minuten dicht bij de gelijkmaker. De jonge Deen kwam op doelman Xavier Mous af, maar werd net van scoren afgehouden. Amir Absalem had even later moeten scoren, toen hij door Max Hamelink in het zestienmetergebied werd bediend. Ook de linksback strandde in een woud van Zwolse benen. En van de spitsen moest de FC het niet hebben. Ook Romano Postema, vorig seizoen topscorer in de voorbereiding, wist het net niet te vinden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu