Ricardo van Rhijn over de maand van de waarheid voor FC Emmen: 'De komende weken wordt het tijd dat de mannen gaan opstaan'

De wedstrijd tegen Ajax betekende voor Ricardo van Rhijn een weerzien met zijn oude liefde, maar de verdediger van FC Emmen beleefde er weinig plezier aan. „We mogen wel wat meer van elkaar eisen.”

Ricardo van Rhijn van FC Emmen praat bij met voormalig Ajax-ploeggenoot Davy Klaassen.

Ricardo van Rhijn van FC Emmen praat bij met voormalig Ajax-ploeggenoot Davy Klaassen. Foto: ANP

Het is volgens FC Emmen-verdediger Ricardo van Rhijn niet zozeer de uitslag die blijft hangen, maar de manier waarop de doelpunten zijn weggegeven. „Het leek wel alsof we ontzag hadden voor de tegenstander”, kijkt de Leidenaar terug op de met 0-5 verloren wedstrijd tegen koploper Ajax. „Vorige week verlies je ook van AZ (1-0, red.), maar met een kleinere marge én je laat zien dat je het zo’n ploeg gewoon heel moeilijk kunt maken. Dat was vandaag ook het plan: weliswaar teruggetrokken spelen, maar dan wel met het mes tussen de tanden. Dat lukte vandaag niet.”

‘Mogen meer van elkaar eisen’

Van Rhijn, die tussen 2011 en 2016 in officieel verband 117 keer voor Ajax uitkwam, denkt dat hij en zijn teamgenoten bij FC Emmen misschien wel wat ‘te lief’ voor elkaar zijn. „We mogen wat dat betreft wel wat meer van elkaar eisen”, vindt de verdediger. Hij doelt op het feit dat FC Emmen tegen Ajax te weinig druk op de bal zette, waardoor de bezoekers het spel konden domineren. In balbezit ging het met maximaal drie balaanrakingen per beurt niet veel beter. „Dat is iets waar we aan moeten werken. Aan de andere kant: je kunt het op de training nog zo leuk doen, als je het in de wedstrijd niet laat zien heb je er weinig aan.”

De wedstrijd tegen Ajax was er wat dat betreft eentje om snel te vergeten, zeker met het oog op de komende periode. „Uit vanavond (zaterdagavond, red.) kun je weinig positiefs halen. Het was gewoon dramatisch en heel slecht. Dat moeten we de komende weken niet weer laten zien, want dan draait het er echt om. Wedstrijden zoals tegen Ajax kun je nog verliezen, maar straks hebben we een wedstrijd of vier achterelkaar waarin je directe concurrenten (Sparta, ADO, PEC en Utrecht, red.) treft en je hetzelfde moet laten zien als tegen AZ. Doen we dat, dan komen de punten vanzelf wel”

‘Trots op Ajax-periode’

Om dat te kunnen doen is het volgens Van Rhijn zaak dat „de mannen gaan opstaan”, onder andere doelend op zichzelf. „Dat mag men van mij verwachten. Je moet, zeker de komende periode, laten zien dat jij degene bent die wil overleven.” Dat FC Emmen nu laatste op de ranglijst staat, legt volgens hem geen extra druk op de ploeg. „Daar moet je zeker gezien de afgelopen wedstrijden niet te veel naar kijken. Het was een lastige reeks tegen uitstekende ploegen, nu gaat het er écht om. We hebben er in ieder geval vertrouwen in dat we het tij kunnen keren.”

Ondanks de pijnlijke nederlaag, blijft spelen tegen Ajax voor Van Rhijn elke keer weer speciaal. „Ik ben op mijn 10e of 11e levensjaar bij die club beland, ben op mijn 25ste weggegaan en heb er mooie en soms ook moeilijke momenten meegemaakt. Ik ben trots op die periode. Natuurlijk komen en gaan er mensen, maar ik heb nog samengespeeld met André Onana, Davy Klaassen en Daley Blind. Ook mensen van de staf, materiaalafdeling en media ken ik nog. Goeie, leuke mensen. Of ik er ooit nog terugkeer? Dat zou mooi zijn, maar of dat realistisch is weet ik niet. Voor nu focus ik mij op FC Emmen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu