Roel Boomstra: Een wonderkind van 13 jaar

Een jonge Roel Boomstra - FOTO ARCHIEF DVHN

Tien jaar geleden schreef sportverslaggever Harm Vonk over Roel Boomstra. Die had toen al de aspiratie om wereldkampioen te worden.

Op zijn tiende zei Roel Boomstra dat hij wereldkampioen dammen ging worden. Drie jaar later doet de nationale bond KNDB er alles aan om dat te laten gebeuren. ”Dit is uniek”, aldus topsportcoordinator Johan Krajenbrink, op wiens voorspraak Boomstrakomend seizoen bij ereklasser Hijken speelt.

Talentendag

Op een traditionele ’talentendag’ van de bond scoorde het in Emmen woonachtige kereltje onvoorstelbaar hoog. ”Zo hoog had nog ni´emand ooit gescoord, terwijl die test al jarenlang heel erg maatgevend is”, weet Krajenbrink. Boomstra riep daarmee meteen vergelijkingen op met Piet Roozenburg, Ton Sijbrands, Harm Wiersma en Jannes van der Wal, de vier Nederlanders die ooit wereldkampioen werden.

”Laten we daarmee vooral voorzichtig zijn”, waarschuwt Henk Stroetinga, Boomstra’s ontdekker. ”Op een gegeven moment gaat het een belemmering vormen.”

Goede begeleiding

Die mening wordt gedeeld door Wiersma, zesvoudig wereldkampioen en zélf op jonge leeftijd een groot talent.

”Boomstra moet goed begeleid worden en we moeten het niet overdrijven. Vooral dat laatste”, benadrukt de Leeuwarder.

Recorddebuut

”Stel je voor dat hij veel teleurstellingen krijgt te verwerken, ik heb dat zelf vroeger ook meegemaakt. Geloof me maar, ik kan het weten.”

Diezelfde discussie voeren ook de beleidsmakers van de dambond. Er gaan zelfs stemmen op om Roel Boomstra een aanwijsplek te geven voor de seniorenfinale van het NK. Daardoor zou hij Harm Wiersma’s recorddebuut als 13-jarige evenaren.

”Op ieder moment kijken we wat verstandig is om te doen”, zegt Johan Krajenbrink, die constant een vinger aan de pols houdt.

Van schaken naar dammen

De loopbaan begon toen vader Feike zijn hoogbegaafde zoon in Soest naar de schaakclub stuurde, zodat het 8-jarige jongetje zijn intellectuele gave kwijt zou kunnen. ”Maar dat werd geen succes, het was te klassikaal”, kijkt Feike Boomstra terug. ”Ik vertelde het aan onze slijter, een jonge vent die ook damde. DVSB (Damvereniging Soest Baarn, red.) was een schot in de roos.”

Bij die club kreeg het ventje individuele begeleiding; het bleef niet zonder succes. Toen de familie Boomstra verhuisde naar Ter Apel, meldde Roel zich aan bij damclub Stadskanaal.

Henk Stroetinga

Daar werd hij ontdekt door Henk Stroetinga, die bij damclub Het Noorden en op de Michaëlschool in Groningen met jeugddammers werkt. Stroetinga liet Boomstra meetrainen met talenten als Heike Verheul en Mei-Jhi Whu. Boomstra’s eindeloze drang zichzelf te verbeteren ontging ook Stroetinga niet.

”Zonder dat iemand partijen van Tsizjov (wereldkampioen, red.) met Roel had doorgenomen, kwam hij terug met studies over dat spel. Roel is nog net niet bezig zijn eigen spelsysteem te ontwikkelen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu