Roestige wereldkampioen Nederland verliest van beter Duitsland oefenduel in Lingen met 27-25

De Nederlandse handbalsters hebben met 27-25 een pijnlijke nederlaag geleden tegen Duitsland. Niet alleen werd het eerste duel na het behalen van de wereldtitel verloren, ook gebeurde dat nog eens tegen onze oosterburen.

Danick Snelder (links) in duel met Evgenija Minevskaja tijdens het oefenduel tegen Duitsland.

Danick Snelder (links) in duel met Evgenija Minevskaja tijdens het oefenduel tegen Duitsland. Foto NHV/Henk Seppen

Op het verlies donderdagavond in de oefenwedstrijd, waarin slechts de eer en prestige op het spel stonden, viel overigens niets af dingen. Daarvoor speelde Nederland in Lingen, even over de Nederlandse grens, eenvoudig niet goed genoeg. De vrouwen van de Franse bondscoach Emmanuel Mayonnade waren vaak te slordig en lieten aanvallend te veel kansen liggen. Als excuus mag worden aangevoerd dat Oranje, met de Groningse Lois Abbingh en Merel Freriks uit Emmen, sinds bijna een jaar weer eens samenspeelde.

De laatste wedstrijd van het team was tijdens het WK, waarin Abbingh Nederland tegen Spanje in de absolute slotseconden naar de eerste wereltitel schoot. Door het coronavirus werden alle geplande duels van Oranje daarna afgelast, zoals de wedstrijd die voor een record van 10.000 toeschouwers in het Rotterdamse Ahoy had moeten plaatsvinden. Nederland oogde in Lingen te veel als een roestige machine, die nog op gang moest komen.

Lange inactiviteit

Al mocht de lange inactiviteit van het Nederlandse team niet echt een excuus zijn voor het matige optreden. Want ook Duitsland, dat getraind wordt door de voormalige Nederlandse bondscoach en oud-E & O-trainer Henk Groener, had daar natuurlijk mee te maken. Duitsland was gewoon feller en doeltreffender en gebrand om de wereldkampioen te verslaan, waarbij de aloude rivaliteit tussen beide buurlanden zeker meespeelde.

Duitsland leidde het grootste deel van het duel, maar zag bij een stand van 25-21 in de laatste tien minuten het toen beter spelende Nederland naderbij komen. De dit seizoen voor het Deense Odense Handbold uitkomende Abbingh kreeg eindelijk weer wat speelminuten, waarna ze van veraf scoorde in het lege doel van Duitsland, dat in ondertal zonder keeper speelde. Het was de wel goed spelende Bo van de Wetering, die via de linkerhoek Oranje na een korte inhaalrace met 25-24 tot op slechts een doelpunt achterstand bracht.

Hangend in de lucht

Meteen daarna liep Angela Malestein een twee-minuten-tijdstraf op, waardoor Nederland even met een speelster minder verder moest. De Duitse Xenia Smits, topscorer met vijf doelpunten, zag de ruimte in de Nederlandse dekking en schoot hangend in de lucht raak: 26-24. Na balverlies van Abbingh werd de tijd erg kort voor Oranje om nog een nederlaag te voorkomen. Malestein scoorde via een strafworp, maar de Duitse vrouwen vegrootten het verschil daarna weer tot twee doelpunten in hun voordeel. Meteen daarna was de 27-25 nederlaag voor Oranje een feit.

Bondscoach Mayonnade mag de komende dagen met zijn meiden bespreken hoe het beter kan. Want zaterdag staat het tweede oefenduel tegen dezelfde tegenstander op het programma. Dan vormen wederom de lege tribunes in Lingen het decor. Om coronabesmettingen te voorkomen werd niet alleen in Duitsland zonder publiek gespeeld, maar tevens twee keer in dezelfde hal.

Estavana Polman

Bij Nederland ontbrak topper Estavana Polman, die ernstig geblesseerd raakte aan haar knie en zelfs moet vrezen om volgend jaar de Olympische Spelen te moeten missen. Het EK volgende maand in Noorwegen en Denemarken komt voor haar veel te vroeg. Dat geldt ook voor het eveneens zwaar geblesseerde toptalent Delaila Amega.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu