Romano Hummel uit Zuidhorn wint zijn eerste wereldtitel langbaan. De Groningse grasbaanracer houdt Duitser Martin Smolinski en Fries Theo Pijper achter zich

De Groningse grasbaanracer Romano Hummel heeft zijn eerste wereldtitel langbaan gewonnen.

Romano Hummel wordt gehuldigd als de nieuwe wereldkampioen. Links nummer twee Martin Smolinski en rechts de bronzen Theo Pijper.

Romano Hummel wordt gehuldigd als de nieuwe wereldkampioen. Links nummer twee Martin Smolinski en rechts de bronzen Theo Pijper. Foto WK

De inwoner van Zuidhorn had in de finale van het WK in het Poolse Rzeszow genoeg aan een vijfde plaats om als eerste in het algemeen klassement te eindigen. De Duitser Martin Smolinski won de wedstrijd in Polen en eindigde als nummer twee in de stand. De Fries Theo Pijper legde beslag op het WK-brons.

Hummel werd na slechts twee WK-langbaanwedstrijden tot kampioen gekroond. Door de coronapandemie konden veel andere geplande wedstrijden niet doorgaan. De Groninger, die het verleden veel blessureleed kende, verzamelde eerder de nodige WK--punten door in het Franse Marmande tweede te worden.

Spannende langbaanrace

Tijdens de afsluitende WK-wedstrijd in Rzeszow zagen de fans een spannende langbaanrace. Routinier Smolinski was duidelijk de beste van de dag. De Duitser had eerder pech dat hij tijdens de Grand Prix in Marmande niet volledig fit was na een blessure. Hij kon daardoor toen niet optimaal presteren. In Polen had de coureur nergens meer last van en ging met vier gewonnen heats naar de finale.

Hummel had zich eveneens voor de finale geplaatst. Het was toen al duidelijk dat de Groninger gezien het aantal WK-punten dat hij al had verzameld vervolgens erg slecht moest presteren om de wereldtitel nog mis te lopen. Hij hoefde hoewel gehinderd door motorproblemen alleen nog over de finish te rijden. Zijn uiteindelijke vijfde plek in de finale achter dagwinnaar Smolinski was voldoende voor de eerste plek in het klassement.

Dave Meijerink tiende in WK

De nieuwe kampioen Hummel reed in de twee Grand Prix wedstrijden totaal 32 punten bij elkaar, terwijl Smolinksi met twee punten minder vice-wereldkampioen werd. Pijper werd met 24 punten derde, gevolgd door Chris Harris (23), Dimitri Bergé (21) en Lukas Fienhage (20).

De uit het Overijsselse Schuinesloot afkomstige Dave Meijerink eindigde na zijn achtste plaats in Rzeszow als tiende in het eindklassement.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu