Ron Jans voelt de liefde voor FC Groningen, alleen vanavond even niet

Geen trainer was zo lang werkzaam bij FC Groningen als Ron Jans. Vanavond staat de oefenmeester van FC Twente voor het eerst sinds zijn laatste afscheid van het noorden tegenover de club die hij als speler, trainer en technisch manager twaalf jaar diende.

Ron Jans bij zijn afscheid als coach van FC Groningen in 2010.

Ron Jans bij zijn afscheid als coach van FC Groningen in 2010. Foto: Dennis Beek

Begin met hem over FC Groningen en de lach verschijnt bij Ron Jans op het gezicht. Wat wil je ook na 62 duels als speler van de hoofdmacht, acht jaar trainerschap (exact 300 wedstrijden) en anderhalf jaar als technisch manager bij de club. Die geschiedenis poets je niet zomaar eventjes weg. Jans staat in alle recordboeken van de club uit het noorden. „Mijn voetbal-dna bestaat voor 50 procent uit PEC Zwolle en 50 procent uit FC Groningen”, zegt Jans. „Dit duel is voor mij daarom anders dan tegen een andere tegenstander. Ik ken zoveel mensen bij Groningen.”

Meer trainer dan manager

En zoveel mensen kennen hem. FC Groningen is een belangrijk deel in het leven van de huidige trainer van FC Twente geweest. Zijn vertrek uit Groningen had hij alleen graag wat anders in willen kleuren. „Ik ben er in anderhalf jaar tijd achter gekomen dat ik meer een stuurder dan een bestuurder ben”, zei hij bij zijn afscheid. „Ik heb er alles aan gedaan om een goede technisch manager te zijn voor de club. Maar uiteindelijk voelde ik me niet meer senang genoeg in deze baan.” Jans verruilde het maatpak weer voor het trainerskloffie en via de Verenigde Staten streek hij deze zomer in Twente neer.

Grote rivaliteit

Als voetballer merkte Jans al snel dat de ontmoetingen in Het Diekman en Het Oosterpark tussen FC Twente en FC Groningen geen doorsnee duels waren. Voor velen in beide supporterskampen waren dit de meest beladen wedstrijden van het jaar, waarin de emotie op de tribunes vaak hoog opliep. FC Twente-FC Groningen was als Ajax-Feyenoord. „De rivaliteit was groot in die dagen”, weet Jans. „Ik heb wel de indruk dat dat de laatste jaren wat minder is geworden, al was de wedstrijd tegen Groningen hier in één dag uitverkocht. Dat zegt iets. Of er veel verschillen zijn tussen de twee clubs? Nee, vind ik niet. Er zijn meer overeenkomsten dan verschillen. Het zijn twee clubs die in de regio enorm leven, en de mentaliteit van de mensen is er over het algemeen hetzelfde.”

Zonder een spiekbriefje heeft Jans meteen de historie in cijfers paraat. „FC Twente heeft in Enschede 24 keer gewonnen, 7 keer won FC Groningen en 11 keer werd het gelijk”, zegt hij. „En in de laatste drie ontmoetingen heeft Groningen hier niet verloren.”

Geen Robben in De Veste

Aan die laatste statistiek wil Jans vanavond een einde maken. Wat hij ook voelt voor de club FC Groningen: als coach van FC Twente wordt die liefde even geparkeerd. „Makkelijk zal het niet worden, want Danny Buijs (trainer Groningen, red.) heeft er een heel goed georganiseerde ploeg van gemaakt, die de ruimtes klein maakt en daardoor lastig te bespelen is”, aldus Jans, die het ontbreken van Arjen Robben zegt te betreuren. „Want zo’n gigant wil iedereen graag op de Nederlandse velden zien. Bij het bekijken van beelden van FC Groningen zag je Robben regelmatig langs flitsen en dat is voor elke liefhebber een genot. Arjen is de grootste speler die de opleiding van Groningen ooit heeft voortgebracht.”

Lees ook

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu