Ronald Koeman beloofde Oranje trouw te blijven, maar kan de lokroep van Barça niet weerstaan

Een nieuwe lokroep vanuit Barcelona werd Ronald Koeman te machtig. De bondscoach van Oranje tekent voor drie jaar bij de Catalaanse club, eerdere beloftes aan de KNVB ten spijt. Hij wordt de opvolger van de gisteren ontslagen Quique Setién.

Ronald Koeman had meerdere keren beloofd Oranje trouw te blijven, maar kiest nu voor Barcelona.

Ronald Koeman had meerdere keren beloofd Oranje trouw te blijven, maar kiest nu voor Barcelona. Foto: ANP/Koen van Weel

Hij werd dit weekeinde al heimelijk gefotografeerd op de luchthaven van Barcelona , met een lichtblauw mondkapje op. Een toepasselijk plaatje wel, want de realiteit rondom corona bepaalde in belangrijke mate de keuze van Ronald Koeman voor FC Barcelona. Waar hij in januari nog resoluut bedankte voor de eer, hapte hij nu wél toe toen zijn droomclub aanklopte.

Koeman tekent naar verwachting voor drie jaar in Nou Camp en neemt Alfred Schreuder mee als assistent.

Plotselinge ommezwaai

Zijn plotselinge ommezwaai komt niet voort uit een veranderd sportief perspectief, of uit een aantrekkelijker aanbod, maar veel meer uit de sluimerende onzekerheid rond de coronacrisis. Koeman zat in de afgelopen negen maanden vrijwel uitsluitend thuis. Of het uitgestelde EK komende zomer alsnog gespeeld gaat worden, en in welke vorm, is nog maar zeer de vraag. Zelfs achter de aankomende interlands in september staan nog vraagtekens.

Die impasse was voor Koeman bepalend om nu wél ‘ja’ te zeggen tegen Barça. Dat maakte de verrassing in Zeist niet minder groot. De bondscoach van Oranje had in zijn tot 2022 lopende contract weliswaar een clausule opgenomen om weg te kunnen bij Catalaanse interesse, maar de KNVB werd maandagochtend wel degelijk overvallen door Koemans uitdrukkelijke vertrek-wens.

Belofte

De oud-speler van FC Groningen had meerdere malen benadrukt Oranje trouw te blijven, tenminste tot en met het EK. In Zeist ging eigenlijk niemand er vanuit dat Koeman die belofte zou breken, daarbij gesterkt door zijn resolute afzegging in januari, toen nog als beoogd opvolger van de ontslagen Ernesto Valverde. Maar nadat Barcelona-voorzitter Josep Bartomeu dit weekeinde zijn gezicht móest redden na de historische afgang tegen Bayern München (2-8), en Koeman opnieuw belde, ging het snel.

De geruchten gingen het hele weekeinde al, met name gevoed vanuit Spanje, maar pas op maandag drong het besluit van Koeman echt door in Zeist. Op het laatste moment zegde de bondscoach zijn geplande afspraken op de KNVB Campus af, terwijl zijn stafleden op maandagochtend voor het eerst werden bijgepraat over de situatie. Later in de middag arriveerde een delegatie van FC Barcelona in Nederland om de deal af te ronden met de KNVB, zaakwaarnemer Rob Jansen en Koeman zelf.

Miljoenenbedrag

Wat al snel helder was: FC Barcelona is contractueel een miljoenenbedrag aan de KNVB verschuldigd. Een schrale troost voor de bond, want Oranje was met Koeman een beloftevolle, nieuwe weg ingeslagen. Bovendien staat op 4 september al de eerstvolgende interland tegen Polen gepland, waardoor de bond ook op korte termijn zal moeten improviseren

Het weerhield Koeman er niet van om nu alsnog voor zijn eigen toekomst te kiezen. De bondscoach kampte eerder deze zomer met hartproblemen, en werd ook zelf getroffen door corona, maar zegt zich inmiddels topfit te voelen. Op 57-jarige leeftijd wil hij de kans op zijn droomjob in Camp Nou niet nog eens laten lopen. In Koemans beleving was het ‘nu of nooit’.

Verouderde Catalaanse ploeg

Dat FC Barcelona in een diepe sportieve, financiële en bestuurlijke crisis is beland, is daarbij blijkbaar geen onoverkomelijk obstakel voor Koeman. Afgelopen vrijdag onderging de sterk verouderde Catalaanse ploeg nog de grootste afgang in de geschiedenis van de club. Of sterspeler Lionel Messi (33) nog langer wil blijven, is bepaald geen uitgemaakte zaak. Financieel kent Barcelona ronduit zware tijden, na een reeks van miskopen én als gevolg van de coronacrisis.

Daar staat tegenover dat Koeman populair is bij een wezenlijk deel van de aanhang - en zodoende veel meer krediet heeft dan zijn voorgangers Valverde en Sétien. Het besef dat de selectie grondig moet worden gerenoveerd, is na het afgelopen rampseizoen bovendien alomtegenwoordig in Barcelona. Ook de Nederlandse trainer zal moeten presteren, maar de verwachtingen zijn op in beginsel wat minder hoog dan gebruikelijk.

Mislukt Spaans avontuur

Koeman zelf zal redeneren dat het sportief gezien onmogelijk minder kan gaan. Een gemakkelijke klus wordt het niet bepaald, maar de Nederlander durft het aan, ondanks een mislukt Spaans avontuur bij Valancia (2007-2008). Als coach van Feyenoord stapte hij in 2011 ook al in bij een club in verval: daar kreeg Koeman het wél voor elkaar, en blies zijn trainersloopbaan daarmee nieuw leven in.

Met FC Barcelona heeft de jongste van de broertjes Koeman een uniek kwartet volbracht. Hij is straks voor de vierde keer hoofdcoach bij een club waar hij tevens speler was, na eerder de Nederlandse topclubs Ajax, PSV en Feyenoord. In Barcelona won hij in 1992 de Champions League, dankzij een winnende vrije trap van zijn voet tegen Sampdoria. Koeman dankt er nog altijd zijn heldenstatus aan.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu