Ronald Koeman tekent voor twee jaar bij Barcelona, Dwight Lodeweges interim-bondscoach

Dwight Lodeweges en Ronald Koeman op de bank van Oranje. Foto: BSR Agency

Dwight Lodeweges is voorlopig de interim-bondscoach van Oranje. De KNVB bevestigt het vertrek van Ronald Koeman naar FC Barcelona, waar hij woensdag gepresenteerd zal worden als nieuwe coach. Barcelona bevestigt dat Koeman een tweejarig contract heeft getekend. De Spaanse topclub betaalt de KNVB een afkoopsom van 4 tot 5 miljoen euro.

Ronald Koeman reageert op de site van de KNVB op zijn overstap van Zeist naar Barcelona, waar hij als speler van 1989 tot 1995 succesvol was met vier landstitels en de Europa Cup I-winst in 1992. ,,Ik vond het een eer om bondscoach van Nederland te zijn. De afgelopen twee en een half jaar heb ik er alles aan gedaan om successen met Oranje te behalen. Ik kijk met trots terug wat we samen in die periode hebben bereikt. Het Nederlands elftal heeft een mooie toekomst, daar ben ik van overtuigd. Dat FC Barcelona mijn droomclub is, weet iedereen. Het voelt voor mij heel bijzonder daar coach te kunnen worden.”

Vijfde Nederlandse trainer Barcelona

Koeman wordt na Rinus Michels, Johan Cruijff, Frank Rijkaard en Louis van Gaal de vijfde Nederlandse trainer in de clubgeschiedenis van FC Barcelona, waar een grote schoonmaak wordt verwacht na de 2-8 nederlaag tegen Bayern München van afgelopen vrijdag. Koeman zal gaan samenwerken met de nieuwe technisch directeur Ramón Planes en zal Alfred Schreuder en Henrik Larsson (oud-speler van FC Barcelona en oud-teamgenoot van Koeman bij Feyenoord) meenemen als zijn assistenten.

‘Respecteren keuze van Koeman’

Directeur betaald voetbal Eric Gudde: ,,We betreuren de beslissing van Ronald, maar respecteren zijn keuze. In de periode dat Ronald bondscoach is geweest heeft hij zeer goede resultaten met het Nederlands elftal geboekt. Hij heeft Oranje weer kleur op de wangen gegeven, na een aantal moeizame jaren. En daar zijn we hem zeer erkentelijk voor. De spelersgroep heeft zich ondertussen geweldig ontwikkeld, wat dat betreft kunnen we verder op de ingeslagen weg.”

Assistent-trainer Dwight Lodeweges (FC Groningen-trainer in seizoen 2001-2002) zal fungeren als interim-bondscoach, tot de KNVB een opvolger voor Ronald Koeman heeft benoemd. Het Nederlands elftal komt eind deze maand bij elkaar. Oranje speelt dan twee wedstrijden in de UEFA Nations League, tegen Polen (4 september) en Italië (7 september). Beide duels worden gespeeld in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu