Rubriek het Forum: Heeft de KNVB juist beslist of niet?

Directeur Eric Gudde van de KNVB legt de beslissing uit. Foto ANPPieter Stam de Jonge

Volgens de KNVB degraderen ADO en RKC niet, terwijl Cambuur en de Graafschap niet promoveren. En de huidige eredivisiestand bepaalt deelname aan Europees voetbal.

Jan Mennega

,,Heel bijzonder wat de KNVB heeft besloten. Een meerderheid van de 34 clubs die hebben gestemd, is voor degradatie van RKC Waalwijk en ADO Den Haag. Maar dat legt de bond naast zich neer. KNVB-directeur Eric Gudde telt de 9 tegenstemmers en de 9 onthoudingen bij elkaar op en zegt dat dat er meer zijn dan de 16 voorstemmers. Dat is een zwak argument om achter te verschuilen. Want als argument om achter te verschuilen. Want als een club niet stemt, is die stem verloren en telt deze niet mee. Net als in de politiek. ADO en RKC moeten degraderen uit de eredivisie.

Die hebben laten zien dat ze de twee slechtste ploegen zijn. En Cambuur en De Graafschap moeten promoveren, omdat ze beste teams in de eerste divisie zijn.”

Jan Mennega is voetbalanalist van deze krant en oud-speler van FC Groningen

Azing Griever

,,Elke beslissing die je neemt heeft zijn beperkingen, maar dit had ik wel verwacht. Al is dit een vreselijke kater voor Cambuur. Die ploeg staat 11 punten voor en is nu de grote verliezer.

Ik begrijp niet dat het besluit op deze manier is genomen. Clubs moeten helemaal niet meepraten en stemmen, maar neem als KNVB helemaal zelf de beslissing. Zoals het nu is gegaan, dat vind ik nergens op slaan.

Dit is een enorme blunder. Mogelijk laat Cambuur het er niet bij zitten. FC Utrecht, dat Europees voetbal misloopt, gaat het besluit bij de rechter en de UEFA aanvechten. Wel is het goed om de stand van de ranglijst te nemen om te bepalen dat Ajax in de Champions League uitkomt en AZ in de voorronde. En ook dat Feyenoord, PSV en Willem II Europees voetbal gaan spelen.’’

Azing Griever keepte bij SC Heerenveen en FC Groningen en was trainer

Cees Spaans

,,Zoals het nu is gegaan slaat nergens op. Een meerderheid van 16 clubs is ervoor dat ADO en RKC degraderen en Cambuur en De Graafschap promoveren. Maar de clubs die zich van stemming hebben onthouden, worden bij de tegenstemmers geteld. Dat is onzin. Als je niet hebt gestemd, dan tel je niet mee. Net als in het parlement. Trouwens heel slap dat clubs niet wilden stemmen, omdat ze blijkbaar niemand pijn durfden te doen. Cambuur en De Graafschap verdienen het om in de eredivisie te spelen: het gat met de teams daarachter is groot. RKC en ADO Den Haag hebben geen recht om erin te blijven. ADO staat 7 punten achter op Fortuna Sittard. Ik zal me als geboren Hagenees daar niet populair mee maken. Maar gelukkig ligt Emmen ver genoeg van Den Haag af, haha.”

Cees Spaans is oud-speler van Feyenoord, FC Emmen en Veendam

Ernst Söllner

,,Heel vreemd, je houdt als KNVB een stemming onder de clubs en dan luister je daar niet naar. Waarom hou je dan die stemming?

En als je je als club van stemming hebt onthouden, heb je ook geen stem. Ik snap er niets van dat die onthoudingen door Eric Gudde wel worden meegeteld. Ik kan me de woede van Cambuur-trainer Henk de Jong voor 100 procent voorstellen; toch niet promoveren, terwijl je zover in punten voorstaat. En ADO Den Haag en RKC staan in punten ver achter en degraderen dus niet. Dit begrijpt niemand. Ik niet in ieder geval. Dit scheelt Cambuur zoveel geld. Stel je voor dat FC Emmen in die situatie zou verkeren. Maar voor FC Emmen is het klaar. Wij hoeven gelukkig niets te vrezen.”

Ernst Söllner is oud-prof van FC Groningen, FC Emmen en Veendam

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu