Rugbyspeelster Donna (17) uit Emmen is nergens bang voor. 'Als het moet klap ik er extra hard in'

Rugbyspeelster Donna Hauptmeijer timmert flink aan de weg. De 17-jarige Emmense heeft zich in de kijker gespeeld bij de nationale jeugdselectie onder 18, maar haar ambities reiken verder.

Voor rugbyspeelster Donna Hauptmeijer (17) uit Emmen ligt er een mooie toekomst in het verschiet.

Voor rugbyspeelster Donna Hauptmeijer (17) uit Emmen ligt er een mooie toekomst in het verschiet. Eigen foto

Op het rugbyveld is Donna echt in haar element. Het is een harde speelster met tackelen als specialiteit, evenals een goed spelinzicht.

,,Als dat moet klap ik extra hard in, want die ruimte geeft rugby. De hardheid en techniek van het spelletje vind ik geweldig. Ik hou ervan om lekker te beuken en hoe hard je ook in een tackel vliegt, met de juiste techniek doet het absoluut geen pijn. Ook het voor elkaar willen vechten maakt het heel bijzonder. Als je maatje die ene stap niet meer kan zetten, doe jij het wel voor haar. Samen de 80 minuten volmaken is het allerbelangrijkst, ongeacht de eindstand. Al is winnen natuurlijk het fijnst.”

Nationale jeugdselectie onder 18

In november 2019 maakte de scholiere haar debuut in de nationale jeugdselectie van Oranje onder 18.

,,Dat was een ervaring om nooit te vergeten. We speelden de wedstrijd tegen het Engels belofteteam in het Rugbystadion in Amsterdam. De sfeer was geweldig en boekten een klinkende 71-0 zege. Vanwege de coronapandemie bleef de wedstrijdkalender van de nationale jeugdselecties sindsdien leeg, maar ik verheug me alweer op de herstart van de wedstrijden.”

Nationaal vrouwenteam: WK 2025 als stip aan horizon

De overstap naar het nationaal vrouwenteam noemt Donna als het eerstvolgende doel.

,,Deze ambitie heb ik zeker en zal er ook alles aan doen om dit te bereiken. Ik ga komend seizoen, naast de normale clubtraining, een aantal keer in de week bij het Nationaal Rugby Centrum in Amsterdam meetrainen met het NTC programma. Puur voor mijn persoonlijke en fysieke ontwikkeling. Hier trainen allemaal speelsters met dezelfde gedrevenheid en ambities. Sommigen spelen al bij het ‘grote’ Oranje, anderen komen daar op termijn voor in aanmerking.”

Stip aan de horizon is het WK 2025, waarbij het aantal teams wordt uitgebreid naar 16. ,,De Nederlandse rugbybond heeft plaatsing voor het WK 2025 als ambitie uitgesproken. Dat is een prachtig visitekaartje voor het vrouwenrugby in ons land.”

‘Meidenrugby is booming

Donna was amper 9 jaar toen ze kennismaakte met de rugbysport. Ze wist gelijk dat dit was wat ze wilde en meldde zich aan bij de turven van Rugbyclub Emmen.

„Het meisjesrugby stond toen nog in de kinderschoenen, maar de laatste jaren is het booming. Persoonlijk heb ik veel te danken aan de club uit Emmen en heb me er dankzij de goede trainers uitstekend kunnen ontplooien. Er heerst een echt familiegevoel, waarbij saamhorigheid en plezier voorop staat.”

Rugby en studie combineren

Het ontbreekt bij de rugbyclub in Emmen vooralsnog aan een damestak en daarom speelt Hauptmeijer sinds vorig jaar voor de combinatie RC Zwolle-RC Dwingeloo.

,,Deze overstap was voor mij het beste alternatief. Ik kan sport en mijn opleiding MBO-verpleegkundige op het Deltion College in Zwolle op deze wijze prima combineren. Natuurlijk vergt het allemaal veel tijd, maar dat heb ik er zeker voor over. Huiswerk maak ik zoveel mogelijk in de les of in de trein. Bovendien krijg ik van school de nodige ondersteuning.”

Donna speelt met Zwolle/Dwingeloo in de eerste klasse. Dat is het één-na-hoogste niveau in Nederland, maar de ereklasse is haar doelstelling. Vorig jaar werd ze nog gepolst voor een avontuur in het buitenland. „Daar was ik gezien mijn leeftijd nog niet aan toe, maar het zit wel in mijn achterhoofd.”

Contactsport, maar met discipline en respect hoog in vaandel

Rugby kwalificeert ze als een echte contactsport. „Het is de kunst om een goede balans in het vijftienkoppig team te vinden. Dat betekent de stevige types, de beukers aan de ene kant en de snelle, wendbare aanvallers aan de andere kant.”

Bovendien is rugby een sport waarbij discipline en respect hoog in het vaandel staan.

..De positieve sfeer rond de rugbysport is volgens mij ook een van de redenen voor de opmars van het aantal leden. Rugby kan hard zijn, je mag spelers omverlopen, maar er is altijd respect. Dat geldt zowel voor de tegenstander en voor de arbitrage. Als de scheidsrechter een beslissing neemt, zegt de speler: yes sir . De speler accepteert gelijk de beslissing van de scheidsrechter, zelfs als hij of zij het er niet mee eens is. Alleen de captain van het team mag tegen de scheidsrechter praten. Zodra een andere speler kritiek op de beslissing van de referee heeft, kan deze een gele kaart ontvangen.”

Meespelen met het mannenteam van Zwolle

Donna ontving onlangs een eervolle uitnodiging om begin juli een paar landelijke toernooien met het mannen Rugby Leagueteam van Zwolle te spelen.

,,Dit is best wel uitdagend, omdat dit wel echte kerels zijn. League is een iets andere spelvorm dan het reguliere rugby. Het lijkt me een leuke ervaring om ook een keer een kijkje te nemen in de leaguewereld. Na de zomervakantie staat in Zwolle en Amsterdam weer een druk trainings- en wedstrijdprogramma op de rol. Ik kijk er reikhalzend naar uit, want ik wil niets liever dan me verder ontwikkelen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu