Schaakvereniging Groninger Combinatie na ongekende inhaalslag veel te sterk voor Zukertort Amstelveen

Foto ter illustratie.

Foto ter illustratie. Foto: ANP

In de zevende ronde van de meesterklasse schaken behaalde de Groninger Combinatie een uiteindelijke soepele 7-3 overwinning Zukertort Amstelveen.

Anders dan de uitslag doet vermoeden, begon de wedstrijd moeizaam. Ilja Zaragatski had zich in een vooruitgespeelde wedstrijd laten verrassen door Arthur de Winter en op de wedstrijddag moesten ook Simon Elgersma en Anna Warakomska het punt aan de tegenstander laten.

Ongekende inhaalslag

Er volgde echter een ongekende inhaalslag. Het begon met een overwinning van invaller en debutant Barnabas Kovacsy, gevolgd door winst van Jonas Hilwerda, die met een prima seizoen bezig is. Sergey Tiviakov bracht de Groningers langszij met zijn tweede achtereenvolgende overwinning, waarna Sipke Ernst voor het eerst een voorsprong op het scorebord zette.

In twee van de drie resterende partijen stonden Joost Wempe en Julian Kramer een pion voor. Kramer keek daarbij wel aan tegen lopers van ongelijke kleur, waardoor de remismarge altijd groot is. Nick Maatman had een ingewikkelde stelling, maar de inschatting was dat het voor tegenstander Robert Ris nog moeilijker was om te verdedigen.

Alle drie de partijen werden door de Groningers gewonnen met een bijzondere uitslag tot gevolg. Een wedstrijduitslag zonder ook maar een enkele remise komt zelden voor.

Kampioenschap uit zicht

Met nog twee degradatiekandidaten voor de boeg behoort een mooie klassering dit jaar tot de mogelijkheden, maar het kampioenschap is uit zicht.

Zukertort Amstelveen – Groninger Combinatie 3-7

1. De Koning – Zaragatski 1-0; 2. O’Donnel – Tiviakov 0-1; 3. Peelen – Maatman 0-1; 4. Ris – Kramer 0-1; 5. Krudde – Ernst 0-1; 6. Strating – Warakomska 1-0; 7. Los – Hilerda 0-1; 8. Van der Eijk – Wempe 0-1; 9. Jacobs – Kovacsy 0-1; 10. Van Gisbergen – Elgersma 1-0.

Overige uitslagen

De Stukkenjagers – Charlois Europoort 4-6; Paul Keres – LSG 4-6; Kennemer Combinatie – Zuid Limburg 6,5-3,5; Apeldoorn – HWP Sas van Gent 3-7.

Stand na 7 ronden

1. LSG, Apeldoorn 11; 3. Kennemer Combinatie, Charlois Europoort 9; 5. Groninger Combinatie 8; 6. Paul Keres 6; 7. Zuid Limburg 5; 8. HWP Sas van Gent Zukertort Amstelveen, De Stukkenjagers 3.