Sablikova pakt koppositie, Wüst op afstand

Sablikova pakt koppositie, Wüst op afstand ANP

De Tsjechische schaatsster Martina Sablikova gaat zaterdag bij de EK allround in Minsk na de eerste dag aan de leiding. De viervoudig kampioene won met overmacht de 3000 meter. De wereldkampioene op deze afstand eindigde in een tijd van 4.03,79, een baanrecord.

Daarmee was Sablikova ruim drie seconden sneller dan Marije Joling, die met 4.07,14 op de tweede plaats uitkwam. Titelverdedigster Ireen Wüst belandde met 4.07,32 op de derde plaats, gevolgd door teamgenote Antoinette de Jong op de vierde plek (4.09,00).

Sablikova verdedigt zondag op de 1500 meter een voorsprong van 1,53 seconden op Wüst, die tweede staat in het klassement. De 29-jarige Brabantse wist al na haar teleurstellende 500 meter, derde in 39,90, dat titelprolongatie voor haar ver weg was. De marge met Sablikova, die veel meer een stayer is, bedroeg slechts 0,08 seconde.

Nog niet helemaal gewonnen

Wüst wilde zich na haar derde tijd op de 3000 meter, de afstand waarop ze olympische kampioene is, nog niet helemaal gewonnen geven. ,,Sablikova moet er eerst nog wel voor schaatsen. Er mag niks gebeuren, het is een kwestie van scherp blijven. Mij lukt dat wel'', liet Wüst bij de NOS weten. ,,Ik ben in elk geval blij dat ik zondag op de 1500 meter tegen Sablikova mag rijden. Met een goede rit hoop ik een flink gat te slaan met de andere Nederlanders.''

In het klassement staat De Jong, die verraste met de tweede tijd op de 500 meter, op de derde plek, op 1,95 seconden van Sablikova. Joling begint als nummer vier aan de tweede EK-dag, op 2,73 seconden van de Tsjechische routinier.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu