Schaatser Dai Dai N'tab: 'Ik ben hier niet gekomen om in een geel pak te rijden'

Bij Jumbo-Visma hoopt Dai Dai N'tab (26) eindelijk het laatste stapje richting internationaal succes te zetten. Maar breken met Reggeborgh viel hem zwaar. ,,Ik heb daar wel twee maanden slecht van geslapen.”

 Dai Dai Ntab voert bij de teampresentatie van Jumbo-Visma een treintje aan voor Hein Otterspeer en Thomas Krol. De sprinter voelt zich goed bij zijn nieuwe ploeg en ervaart meer stabiliteit.

Dai Dai Ntab voert bij de teampresentatie van Jumbo-Visma een treintje aan voor Hein Otterspeer en Thomas Krol. De sprinter voelt zich goed bij zijn nieuwe ploeg en ervaart meer stabiliteit. Foto: ANP/Vincent Jannink

Gedesillusioneerd stapt hij in het vliegtuig richting Nederland, zonder individuele medaille in de rugtas. Het is maart 2019 en Dai Dai N'tab heeft op de WK afstanden in Salt Lake City op de 500 meter niet gedaan wat van de sprinter van Reggeborgh werd verwacht: meedoen om de plakken. Hoog in de wolken daalt het besef steeds meer in: voor succes in de sprint moet hij, hoe pijnlijk ook, zijn heil elders zoeken.

Keiharde cijfers

Talent heeft hij, dat staat buiten kijf. N'tab is al jarenlang dé hoop van het Nederlandse sprintersgilde, de gedoodverfde man die moet gaan domineren in de mondiale top. Zes jaar na zijn debuut op het ijs zijn de cijfers echter keihard: nul persoonlijke medailles op de wereldkampioenschappen, even weinig op de Olympische Spelen. ,,Ik ben gaan twijfelen aan de route waar ik in zat’’, geeft N'tab toe tijdens de teampresentatie van zijn nieuwe werkgever. ,,De ene week was ik supergoed, maar vier weken later was ik het helemaal kwijt. Onder mijn voormalige coach Gerard van Velde was ik het niet altijd eens met de keuzes die werden gemaakt. Vooral de periodisering vond ik niet sterk.’’

Daarom ging hij steeds meer nadenken over hun samenwerking. ,,Het is enorm lastig. Hij heeft mij gemaakt tot de atleet die ik nu ben, maar tot het gewenste resultaat leidde het niet.’’

Veel vertrouwen

Toen Jumbo Visma zich meldde, leek het een eenvoudige keuze. Toch stond het vertrek van N'tab niet direct vast. ,,Ik heb daar wel twee maanden slecht van geslapen’’, bekent de 26-jarige sprinter. ,,Het is natuurlijk niet dat je een contract tekent je direct olympisch kampioen wordt. Reggeborgh en Gerard hadden altijd ongelofelijk veel vertrouwen in me; je weet natuurlijk nooit of je dat bij een ander team ook krijgt. Enorm moeilijk vond ik het, om de onbekende weg te gaan bewandelen.”

Toch hakte hij de knoop door en gaat hij dit seizoen, mits het coronavirus het toestaat, op prijzenjacht. Welk laatste zetje hoopt hij bij Jumbo-Visma te krijgen? ,,Ik denk dat ik op het ijs redelijk compleet ben, maar dat ik de opening wat meer onder de knie moet gaan krijgen. Als dat me lukt, kan ik iedereen verslaan.’’ Bij Jumbo Visma ervaart hij meer stabiliteit. ,,Jac Orie (coach, red.) kiest een route en daar wordt niet van afgeweken. Bij Gerard werd er uit onzekerheid veel meer gesleuteld.’’

Transferlente

De komst van N'tab naar Jumbo-Visma was onderdeel van een hete transferlente, die de wereldtopper op de 1000 en 1500 meter Kjeld Nuis naar Reggeborgh bracht. ,,Eerlijk gezegd vind ik het niet zo erg dat hij weg is. Ik denk dat we momenteel een van de sterkste sprinttreinen van Europa zijn, daar heb ik Kjeld niet per se bij nodig. Ik denk meer dat hij zal balen dat Kai (Verbij, red.) en ik de omgekeerde weg hebben bewandeld.”

Zonder Nuis in de ploeg hoopt N'tab zijn belofte als sprinttopper eindelijk in te lossen. Een plek bij de eerste drie op de wereldkampioenschappen, daar richt hij zijn vizier op. ,,Daar ben ik voor gekomen, ja. Niet om in een geel pak te kunnen rijden, haha.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu