Schaatser Dai Dai Ntab en basketballers Donar winnen Groningse sportprijzen

Dai Dai Ntab, de Groningse sporter van het jaar. Foto ANP

Voor het eerst werden de sportprijzen van de gemeente Groningen en Sportplein Groningen gezamenlijk uitgereikt. Schaatser Dai Dai Ntab werd sporter van het jaar en basketbalclub Donar sportploeg.

Als je de prestaties van de Groningse sporters in 2017 had gevolgd, vormden de winnaars van de diverse sportprijzen geen grote verrassing. De prijzen werden donderdagavond op het eerste Groninger Sportgala uitgereikt in Martiniplaza.

De in de stad Groningen woonachtige schaatser Dai Dai Ntab dankte zijn verkiezing als sporter van het jaar 2017 onder meer aan zijn goud op het Nederlands kampioenschap afstanden op de 500 meter en aan het winnen van het eindklassement in de Wereldbeker op dezelfde afstand. Maar het was niet allemaal rozengeur en maneschijn voor de sprinter. Door twee valse starts op het olympisch kwalificatietoernooi in Thialf in Heerenveen liep de zoon van een Senagelese vader en Nederlandse moeder mogelijke plaatsing voor de Winterspelen mis.

Genomineerde

De verkiezing van Donar als sportploeg van het jaar voorkwam dat de andere genomineerde in deze categorie, volleybalclub Abiant Lycurgus, zijn titel kon prolongeren. De basketballers van Donar wonnen in 2017 zowel het landskampioenschap, de NBB beker en de Supercup.

Groot was de verrassing voor marathoncrack Daniëlle Bekkering. De schaatsster, die onlangs stopte met haar sportieve carrière, reikte de prijs uit aan Dai Dai Ntab. Ze had niet verwacht daarna zelf te worden geëerd met de Provinciale Sportprijs.

Chris Huizinga

Schaatser Chris Huizinga (20) en atlete Jorinde van Klinken (18) werden verkozen tot de sporttalenten van 2017. De uit Garnwerd afkomstige Huizinga won goud op het WK junioren, werd Nederlands kampioen bij de junioren en is ook meervoudig Europees kampioen.

Atlete Jorinde van Klinken, die uitkomt op de kogel- en discusonderdelen, werd tweede op het EK onder de 20 jaar en behaalde meerdere Nederlandse titels. De jury voorziet een glansrijke internationale carrière voor haar.

Sportpenningen

De sportpenningen van de gemeente Groningen waren voor Albert Bakker (schaatsen), Anke van der Blij en Ellen Ceelen (paravolleybal), Chris Huizinga (schaatsen), Damion Eigenburg en Just van der Endt (roeien), Marloes Oldenburg (roeien), Sophie Souwer (roeien), Suzanne Libbers (atletiek), Ymkje Clevering (roeien), Jari Groenhart, Juri Dijkstra, Maurice Pater, Sebastiaan Rottier, Matthijs van Meerendonk, Luka Cudic (zwemmen). De gemeentelijke sportpenningen gaan naar individuele sporters en sportteams die een goede prestatie op nationaal of internationaal niveau hebben geleverd in 2017.

Kazemi Taekwondo Academie kreeg de gemeentelijke breedtesportpenning voor haar maatschappelijke inzet.

Nieuws

Meest gelezen

menu