Schaatsster Femke Kok na twee gewonnen afstanden aan de leiding op het NK sprint; Jutta Leerdam worstelt met kapotte schaats

Femke Kok is de kloppen vrouw op het NK sprint. Foto Neeke Smit

Het grote schaatstalent Femke Kok leidt na de eerste dag van het NK Sprint het tussenklassement bij de vrouwen.

Dat deed de voor Team Reggeborgh uitkomende 20-jarige door na de 500 meter (37,51) in een snelle tijd van 1.14,23 ook de 1000 meter te winnnen. Kok verbeterde met een flinke marge haar persoonlijke record op de dubbele sprintafstand. Maar belangrijker was dat de Friezin op de 1000 meter sneller was dan haar grote rivale Jutta Leerdam (1.14,34.), de wereldkampioene op deze afstand.

Kapotte klapschaats

In het klassement na twee afstanden verdedigt Kok zondag op de tweede 500 meter een verschil van 0,07 seconde op Leerdam. Volgens Leerdam had ze tijdens de race last gehad van een kapotte klapschaats, die haar mogelijk een snellere tijd gekost heeft.

Olympisch shorttrackkampioene Suzanne Schulting maakte zaterdag in het door corona lege Thialf ook indruk. Nadat ze al op de 500 meter een persoonlijk record had gereden (38,57), deed ze dat nog eens over op de op de 1000 meter in 1.14,89, goed voor de derde tijd.

Yes, riep Suzanne Schulting

De in Groningen geboren Schulting kwam na haar tweede toptijd met een schreeuw van blijdschap over de finish. ,,Yes’’, riep de schaatsster in haar handen klappend. Ze staat na Kok en Leerdam voorlopig derde in het klassement en is blij na het uitvallen van meerdere shorttrack-wedstrijden op het NK sprint te kunnen uitkomen.

PR voor Groningse Esme Stollinga

De Groningse Esme Stollinga staat na twee afstanden na Ireen Wüst op een knappe achtste plaasts in het klassement. Ze reed met 38,66 een persoonlijk record op de 500 meter, waarna ze op de 1000 meter 1.17,14 klokte.

Enkelblessure Jorien ter Mors

Jorien ter Mors van het Groningse Team IKO meldde zich kort voor het NK af wegens een enkelblessure. Ze ging tijdens een stukje hardlopen tijdens een training door haar enkel, die daarna dik werd. Een test vrijdag op het ijs van Thialf verliep goed, maar zaterdag bleek de reactie op haar gekwetste enkel in de harde schaatsschoen dusdanig dat ze niet in actie kon komen op het NK sprint. ,,Ik vind het een ongelofelijke domper dat ik dit weekend niet kan deelnemen, want ik had echt mijn zinnen gezet op dit NK sprint”, zegt de drievoudig olympisch kampioene in een reactie. ,,Het is vreselijk frustrerend, maar mijn enkel doet nu gewoon te veel pijn om dit weekend hard te schaatsen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu