Schaatsster Marije Joling zit zichzelf nog wel eens in de weg

Marije Joling. Foto Archief ANP/Koen van Weel

Snel tevreden is Marije Joling niet over zichzelf. Tegelijkertijd is ze blij met wat ze nu heeft, want vijf jaar geleden dacht ze nog aan stoppen.

Snel tevreden is Marije Joling niet over zichzelf. Tegelijkertijd is ze blij met wat ze nu heeft, want vijf jaar geleden dacht ze nog aan stoppen.

Het beeld was treffend. Het gezicht van Marije Joling stond twee weken geleden in de catacomben van Thialf op onweer. Ze greep met de vierde plaats naast een ticket voor de 3 kilometer voor het WK afstanden. Het startbewijs voor het EK allround dat ze wel binnensleepte, bood nauwelijks troost. ,,Maar nu ben ik echt wel blij dat ik hier ben'', zegt de 28-jarige Assenaar in Minsk aan de vooravond van het EK allround.

Marije Joling lacht. ,,Soms moet ik wel eens wat meer tevreden zijn'', erkent ze. ,,Maar als je niet wint, is dat moeilijk. Want dan is er meer dat je had kunnen bereiken. Als je ver van de eerste plaats afzit, kan ik trouwens ook tevreden zijn met de derde plaats, hoor.'' Zoals vorig seizoen tijdens het WK afstanden op de 3 kilometer.

In de weg
Het hoge verwachtingspatroon staat Joling wel eens in de weg. De teleurstelling is groot als ze de beoogde doelen niet haalt. ,,Kritisch zijn, hoort wel een beetje bij de persoon die ik ben'', zegt ze. Maar Joling weet ook dondersgoed dat ze eigenlijk heel blij mag zijn dat ze überhaupt nog actief is als schaatsster en dat ze de wereld over mag trekken.

Vijf jaar gelden zag de toekomst van de Drentse er namelijk heel anders uit. Ze wilde weg uit het gewest Drenthe omdat ze het gevoel had niet verder te komen. Joling probeerde bij het Friese gewest onderdak te vinden, maar die poging strandde. Het woord stoppen waarde door haar hoofd. In een uiterste poging om haar carrière een impuls te geven, vond ze zichzelf op een avond terug op de bank thuis bij schaatscoach Renate Groenewold.

Laatste strohalm
Dat was naar eigen zeggen de laatste strohalm. ,,Ik heb tegen Renate gezegd dat ik het niet wist.'' Joling voelde dat ze beter kon, maar hoe? Ze had geen flauw idee. Het talent dat ze tot aan de junioren C op het ijs liet zien, kon toch niet zomaar weg zijn? Coach en pupil gingen met elkaar aan de slag. De strohalm bleek een ijzersterke ,,Pas toen heb ik geleerd hoe ik moet schaatsen'', zegt ze. ,,Voor die tijd deed ik gewoon wat ik dacht dat goed voor me was.''

Van Groenewold, nog altijd een vertrouwenspersoon van Joling, leerde ze meer dan alleen de juiste techniek. Joling kreeg ook vertrouwen in haar eigen capaciteiten. ,,Renate zei tegen me dat ze in mij een schaatsster zag die de World Cups kon halen.'' Zelf geloofde ze dat aanvankelijk niet, maar langzaamaan groeide het besef dat haar nieuwe coach het bij het juiste eind had. ,,Nu geloof ik wel in mezelf.''

Wereldtopper
Joling hoeft alleen maar door het raam van het schaatshotel in Minsk te kijken om te beseffen dat ze van eigenwijze gewestelijke schaatsster is veranderd in een wereldtopper die voor de prijzen kan strijden. ,,Nu ben ik een van de drie Nederlanders die hier mag rijden. In Wit-Rusland, heel bijzonder. Ik ben echt blij met wat ik nu heb.''

Nieuws

Meest gelezen

menu