Scheidsrechter Marcel Bellinga overladen met hulde op landgoed Coendersborg in Groningen

Tja, de waardering voor de scheidsrechter rolt niet vaak via applaus vanaf de tribunes. In eigen kring houden ze elkaar hoog als bedreigde minderheid binnen de voetballerij. Het regende maandagavond oorkondes, speeches en bloemen.

Voorzitter Marco Oosting (links) creëert een plezierig onderonsje met Marcel Bellinga.

Voorzitter Marco Oosting (links) creëert een plezierig onderonsje met Marcel Bellinga. Foto: Roel Visscher

Sprankelend huldebetoon heerste op het landgoed Coendersborg in Groningen. Men was er een beetje aan toe, na een (zoals vrijwel altijd) saaie jaarvergadering van de scheidsrechtersvereniging Groningen En Omstreken.

Toe aan iets anders

Problemen kent de vereniging niet echt. Met name voor Marcel Bellinga was de lof niet meetbaar. Hij is 48 jaar. Te vroeg om te stoppen als secretaris, vindt men. Daar denkt hij anders over, zoon van oud-fluitist Roel Bellinga. Hij is actief sinds 1990 en startte in 1994 als secretaris. Nu is hij toe aan iets anders, zei hij... Ongetwijfeld komen de KNVB en de Centrale Organisatie van Voetbalscheidsrechters in Nederland (COVS) nog wel eens bij hem langs, al is het om advies.

Marcel Bellinga had op en rond de velden een uitstekende naam. Hij kon niet alleen schrijven, maar ook fluiten. In die functie bracht hij het tot de top van het amateurvoetbal. Diverse keren werd hem de verantwoordelijkheid toegewezen bij wedstrijden om de nationale titel. Het tekent hem dat hij bij het aanvaarden van het erelidmaatschap van de club en de Gouden Scheidsrechter namens de COVS meer dankwoorden sprak dan dat hij in zijn herinneringen roerde. Daarin betrok hij steunpilaren als de vroegere voorzitter Van Dorst, Mulder, Kamstra en Steenhuis nadrukkelijk.

Tekort aan arbiters

De vorig jaar geïnstalleerde preses Marco Oosting moest echter wel kwijt dat het tekort aan arbiters de laatste jaren zorgwekkend groeit. De coronaperiode heeft een slecht effect, concludeerde hij.

Oosting had het overigens druk bij de uitreiking. Scheidsrechters hebben een lange adem, zelfs zonder conditietest af te leggen. Simon Buurlage en Jan Kemkers zijn al vijftig jaar lid. Anderen veertig jaar, zoals Auke van der Horn, Henk Steenhuis, Bert Kamstra en Albert Oost. De daarbij passende huldigingen vormden de proloog van een bruisende nazit. Ook de toppers van nu, Jochem Kamphuis en Sam Dröge, werden gesignaleerd.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu