Schorsing Blatter en Platini van 8 naar 6 jaar

Schorsing Blatter en Platini van 8 naar 6 jaar ANP

De beroepscommissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft de schorsingen van Sepp Blatter en Michel Platini woensdag teruggebracht van acht naar zes jaar. Reden daarvoor is het werk dat de voorzitters van de FIFA en Europese bond UEFA jarenlang hebben gedaan voor de voetbalwereld.

Blatter en Platini hadden beroep aangetekend tegen hun schorsing van acht jaar, die in december vorig jaar was opgelegd door de rechtsprekende kamer van de ethische commissie bij de FIFA. De onderzoekskamer van die commissie was ook in beroep gegaan, omdat die vindt dat beide voetbalbazen voor het leven geschorst moeten worden. Aanleiding voor die straf is een dubieuze betaling in 2011 van 1,8 miljoen euro die Blatter aan Platini deed. De Fransman kreeg dat bedrag voor werkzaamheden die hij jaren daarvoor had verricht voor de Zwitserse voetbalbaas.

Platini verscheen vorige week maandag voor de beroepscommissie (,,ik heb niets verkeerds gedaan en ben nergens bang voor''), een dag later vocht Blatter zijn straf aan. De scheidende FIFA-voorzitter, die vrijdag een opvolger krijgt, probeerde eveneens zijn schorsing van tafel te krijgen.

De beroepscommissie wees alle bezwaren af, maar besloot de schorsing van Blatter en Platini vanwege verzachtende omstandigheden wel te reduceren. Beide voetbalbazen hebben nu nog de mogelijkheid naar het internationaal sporttribunaal CAS te stappen. Allebei zinspeelden ze daar eerder al op.

De schorsing van Blatter en Platini voor alle voetbalgerelateerde activiteiten loopt nu tot 8 oktober 2021. Ze zouden daardoor in theorie een jaar later bij het WK van Qatar van de partij kunnen zijn.

Nieuws

Meest gelezen

menu