Select aantal fans welkom bij wedstrijden van Donar, maar mondkapjes verplicht

Een select aantal Donar-fans kan hun nieuwe helden komend weekend live aanschouwen in Martiniplaza tijdens twee oefenduels met Bakken Bears. Ook tijdens de competitie lijken er 1800 fans in de Groningse basketbaltempel te kunnen. Er is wel een voorwaarde. Mondkapjes zijn verplicht.

Coach Ivan Rudez geeft aan wat de bedoeling is tijdens de eerste groepstraining van Donar.

Coach Ivan Rudez geeft aan wat de bedoeling is tijdens de eerste groepstraining van Donar. Foto: Jan Kanning

Alles is anders dit jaar, ook in de basketbalwereld. Zitten er normaal gesproken twee- tot driehonderd fans op de tribune bij de eerste openbare training van Donar, maandag vond de sessie vanwege corona achter gesloten deuren plaats. Heeft de technische roerganger van de Groninger basketbalclub bij aanvang doorgaans zijn team compleet, coach Ivan Rudez wacht nu nog altijd op zijn belangrijke schakel Justin Watts. Het uitblijven van de komst van de Amerikaan heeft eveneens met het rondwarende virus te maken. Watts’ paspoort is verlopen en als gevolg van de crisis zijn de wachttijden bij de ambtelijke loketten in de VS opgelopen tot zes weken. Er wordt op de Groninger burelen nagedacht over (tijdelijke) vervanging.

Kwalificatie Champions League

Het lijkt geen overbodige luxe, want zoals de zaken er nu voorstaan gaat Donar half september ‘gewoon’ spelen voor de kwalificatie van de Champions League. Ook dat gaat anders dan anders. Zouden er normaal gesproken twee voorrondes worden gespeeld met een uit- en een thuiswedstrijd, maandagavond werd bekend dat de Europese basketbalkoepel FIBA opteert voor één finaleweekend waarin beide kwalificatieduels op een centrale locatie worden afgewerkt. Donar ontmoet tijdens die do or die -wedstrijden het Oekraïense Dnipro en in een eventuele tweede ronde de winnaar van Iraklis uit Thessaloniki en Keravnos uit Cyprus. Vrijdag wordt bekend wat de plaats wordt waar dit Final Four-weekend gaat plaatsvinden.

Vol aan de bak

Reden voor Rudez om meteen vol aan de bak te gaan met zijn groep. Na een uitgebreide kracht- en conditietraining in de vroege ochtenduren maakte de coach maandag ook meteen een aanvang met het inslijpen van zijn spelprincipes. Voor broer en ex-NBA-speler Damjan Rudez waarschijnlijk gesneden koek. De twee kennen elkaar door en door en werkten al twee keer eerder samen. Naast de jongste Rudez stonden maandagochtend ook de nieuwe Amerikanen Davonte Lacy, Will Moreton en de van corona herstelde Juwann James op het veld. De nieuwe vloerleider, de Canadees Jarred Ongungbemi-Jackson, was eveneens aanwezig, alsmede Thomas Koenis die door coach Rudez meteen werd gebombardeerd tot aanvoerder.

Bakken Bears op bezoek

,,Het zijn nu nog slechts namen op papier. We beginnen met het bouwen van een team, dat is de eerste uitdaging’’, sprak Rudez over zijn primaire doelstelling. Met een beetje geluk kan de Kroaat zijn team komend weekend al in wedstrijdverband testen, want het Deense Bakken Bears is uitgenodigd om naar Groningen te komen voor twee oefenduels. Daar mogen zelfs een kleine tweehonderd toeschouwers bij aanwezig zijn, uitsluitend houders van een zogeheten Gold Card. Zijn ontvangen bericht van het bestuur. De wedstrijden dienen als testcase voor de competitie. Het beleidsbepalers van Donar hebben een plan geschreven dat nog officieel moet worden goedgekeurd, maar waarbij er zo’n 1800 toeschouwers toegelaten kunnen worden tot Martiniplaza. De basketbaltempel telt normaal 4350 zitplaatsen. Donar verkocht 1500 seizoenkaarten en heeft zo’n 600 à 700 verkochte businessstoelen.

Vaste klanten

,,We hopen dus dat we onze vaste klanten bij vier van de vijf wedstrijden kunnen ontvangen’’, zegt secretaris Gert-Jan Swaving. ,,Hoewel we natuurlijk het liefst gewoon iedereen zouden willen verwelkomen.’’ Overigens wel met mondkapjes, ook al is dat geen vereiste vanuit de veiligheidsregio. ,,Maar we denken dat het helpt bij het ervan doordringen van het publiek dat lawaai maken mag met de handen, niet met de mond’’, legt Swaving uit. ,,Het afschalen van maatregelen is gemakkelijker dan het opschalen. We beginnen daarom wat strenger dan strikt noodzakelijk is.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu