Sergio Peña trekt de deur van FC Emmen achter zich dicht en tekent bij Zweedse recordkampioen Malmö FF. 'Het beste voor alle partijen'

De kogel is door de kerk: Sergio Peña zet zijn loopbaan voort bij Malmö FF, de Zweedse recordkampioen die momenteel nog in de race is voor een plekje in de groepsfase van de Champions League. De Peruviaan tekent een contract tot de zomer van 2024.

Sergio Peña in het shirt van zijn nieuwe, Zweede club Malmö FF.

Sergio Peña in het shirt van zijn nieuwe, Zweede club Malmö FF. Foto: Petter Arvidson/ Malmö FF

De overgang komt niet geheel uit de lucht vallen. Sergio Peña verbleef de afgelopen dagen in Zweden om de transfer naar Malmö FF af te ronden. Hoewel technisch directeur Michel Jansen van FC Emmen de naam van de club niet in zijn mond nam, bevestigde hij gisteren al dat de overgang naar de 21-voudig Zweeds landskampioen aanstaande was. „Iedereen weet dat Peña nu in Zweden zit en er zijn in dat land niet veel clubs van een dergelijke statuur: waar rook is, is vuur en één en één is wat dat betreft twee”, zei hij tegenover Dagblad van het Noorden.

FC Emmen heeft al op vertrek Sergio Peña geanticipeerd

Naar verluidt is er om en nabij de 1 miljoen euro gemoeid met de transfer van de Peruviaanse smaakmaker. Een bedrag dat volgens Jansen bij lange na geen recht doet aan de daadwerkelijke waarde van de Peña. In zijn ogen is hij meer dan 1,5 miljoen euro waard, maar door de degradatie naar de eerste divisie is de markwaarde van zijn 25-jarige sterspeler gedaald en daardoor kon FC Emmen minder voor hem vragen. De Drentse club heeft met het aantrekken van onder meer Peter van Ooijen al op Peña’s vertrek geanticipeerd en zal niet de transfermarkt opgaan voor een vervanger.

Michel Jansen: ‘Stap naar Zweden is het beste voor alle partijen’

„De afgelopen jaren heeft heel Nederland kennisgemaakt met Sergio”, reageert Jansen op het vertrek van de Peruviaan. “Het is goed dat een speler van zijn kaliber zijn talenten heeft kunnen tonen. Met name in zijn eerste seizoen presteerde hij top. Het is jammer dat zijn periode in Emmen een teleurstellende afloop kende, maar wij hebben twee jaar lang genoten van een mooie speler en bedanken hem voor al het moois wat hij ons heeft gebracht. Nu maakt hij de stap naar een Zweedse topclub en dat is het beste voor alle partijen.”

Sergio Peña: ‘Ik wil met Malmö alles winnen wat er te winnen valt’

Sergio Peña zegt op de website van zijn nieuwe club verheugd te zijn met de carrièreswitch. „Ik ben heel erg blij om hier te zijn. Een goede vriend van mij, Yoshi Yotún (eveneens Peruviaan en voormalig Malmö-speler red.), zei dat dit voor mij een goede club zou zijn in een goede stad. Ik heb de afgelopen twee jaar bij FC Emmen gespeeld. Eveneens een goede club en een goed team, maar ik wil meer. Een nieuwe, grotere uitdaging zoals het spelen in de Champions League. Dat is de reden dat ik ervoor heb gekozen om hiernaartoe te komen. Ik wil snel aan spelen toekomen en met Malmö alles winnen wat er te winnen valt.”

Michel Jansen: ‘Met Sergio Peña maak je extra kans op promotie’

Als FC Emmen vorig jaar niet was gedegradeerd, dan was de kans volgens Jansen reëel geweest dat Peña ook dit seizoen nog in het rood-wit had gespeeld, zo liet de technisch manager gisteren weten. „Daarnaast was er natuurlijk de hoop dat hij ook in de eerste divisie bij ons zou blijven, of dat we zijn contract zelfs hadden kunnen verlengen. Met hem maak je natuurlijk een extra goede kans op promotie.” Het is niet zo gelopen, mede omdat de Peruviaan afgelopen zomer met zijn land meedeed aan de Copa América en zich daar als basisspeler in de kijker speelde.

Sergio Peña: voormalig beste speler van de eredivisie

Daarmee komt een tijdperk van ruim twee jaar, waarin Peña zich in Emmen ontpopte tot publiekslieveling. Hij scoorde niet overmatig veel, gaf ook niet uitzonderlijk veel assists, maar zorgde er met zijn spelinzicht, dribbels en gedrag voor dat de ogen vooral op hem waren gericht. In totaal speelde Peña zestig officiële wedstrijden voor FC Emmen, waarin hij elf keer het net wist te vinden. In het seizoen 2019-2020, dat voortijdig werd afgebroken vanwege de coronapandemie, eindigde hij als lijstaanvoerder in het spelersklassement van weekblad Voetbal International .

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu