Sil (15) uit Dalen wil profvoetballer worden. Nu tekent hij bij FC Twente/Heracles. 'Maar ik heb nog een lange weg voor de boeg'

Voor Sil Rutgers uit Dalen is de droom om profvoetballer te worden iets dichterbij gekomen. De 15-jarige technisch begaafde middenvelder tekende deze maand een overeenkomst met FC Twente/Heracles.

Voetbaltalent Sil Rutgers (15) uit Dalen speelt komend seizoen voor FC Twente/Heracles -16.

Voetbaltalent Sil Rutgers (15) uit Dalen speelt komend seizoen voor FC Twente/Heracles -16. Eigen foto

,,Dit is de stap die ik nodig heb om in de toekomst een grote voetballer te kunnen worden”, zegt de oud-jeugdspeler van vv Dalen, die eerder voor HHC Hardenberg uitkwam. ,,Voor mij is de transfer naar FC Twente/Heracles een eerste mijlpaal, maar ik besef dat ik nog een lange weg voor de boeg heb.”

Profclubs hebben jeugdopleidingen gebundeld

Sil gaat spelen bij FC Twente/Heracles -16, de twee profclubs uit Overijssel hebben al jarenlang de jeugdopleidingen gebundeld.

,,Voor mij is dit sowieso een interessante optie, omdat ik me zowel bij FC Twente als Heracles in de kijker kan spelen. De twee clubs streven naar een zo hoog mogelijk niveau van opleiden en kunnen mij optimale faciliteiten bieden om het betaald voetbalniveau te halen.”

‘Nummer 10’

Talent komt altijd boven drijven. Rutgers heeft zich in korte tijd sterk ontwikkeld. Hij bezit een surplus aan voetbalkwaliteiten, met vooral discipline en doorzettingsvermogen als sterke wapens. Multifunctioneel, tweebenig, kopsterk en heeft een sterke dribbel. Hij voelt zich het meest in zijn element als ‘nummer 10’.

,,Ik heb dan meer vrijheid, kan creativiteit aan de dag leggen en kan op deze positie veel de vrije ruimtes benutten. Aan de andere kant moet ik nog feller zijn in het terug verdedigen en natuurlijk alle onderdelen verder verbeteren”

Iedere wedstrijd analyseert hij voor zichzelf. ,,Haal dan de sterke en zwakke punten eruit. Dat is de basis om door te groeien tot een complete voetballer.”

Snelheid en spelinzicht

Afgelopen seizoen kwam hij bij HHC Hardenberg vanwege de coronapandemie nauwelijks in officiële wedstrijden in actie, maar zijn kwaliteiten kon hij in onderlinge partijtjes wel op de mat leggen. ,,Vanaf de winterstop trainde ik bij HHC mee met de onder 17, maar speelde toen nog in de C1.”

Bij de club uit Hardenberg bleek Rutgers al snel bepalend, als aanspeelpunt en met zijn doelpunten. Dit voorjaar doorliep hij twee keer een week durende stage bij FC Twente/Heracles. Dat verliep uitstekend. ,,De stageweek werd afgesloten met een onderlinge wedstrijd. Met twee goals en een assist heb ik toen duidelijk mijn visitekaartje afgegeven.”

Scorend vermogen

Sil begon op vijfjarige leeftijd in de F-junioren van vv Dalen en speelde tot en met de C-junioren (2019-2020) bij de Dalenaren. Scoren deed hij aan de lopende band: in 196 officiële duels was Rutgers liefst 205 keer doeltreffend. Regelmatig stonden er scouts langs de lijn. ,,Ik stond wel op de lijst van jeugdspelers met potentie, maar concreet werd dat toen nog niet.”

Op eigen initiatief maakte Sil bij HHC Hardenberg weloverwogen de stap naar een hoger niveau. ,,Sinds de bekerwedstijd tegen Excelsior 31 uit Rijssen – augustus vorig jaar - kwam ik definitief in het vizier van de profclubs.”

Ajax voetbalkamp

Daarnaast maakte hij de nodige indruk op het Ajax voetbalkamp in de zomer van 2020. ,,Om mezelf verder te ontwikkelen volgde ik bij International Sports Revolution (ISR) in Zwolle privétrainingen. Op deze voetbalschool heb ik heel gericht aan mijn ontwikkelpunten kunnen werken en waar ik nu bij FC Twente/Heracles verder mee kan.”

School en topsport

De Havo-4 leerling stapt komend schooljaar over naar het Stedelijk Lyceum Zuid in Enschede. De school zorgt dankzij een aangepast programma (Loot-status) voor een haalbare combinatie tussen topsport en studie. Om de reistijden in de hand te houden woont Sil doordeweeks bij een gastgezin in Enschede.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu