Sipke Zijlstra verrast peloton in slotronde tijdens Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier

NIEUW-RODEN Sipke Zijlstra won gisteravond de tweede etappe in de Wielermeerdaagse Noordenveld-Westerkwartier. De renner uit Burgum soleerde in de slotronde naar de zege.

Als een duveltje uit een doosje sprong Sipke Zijlstra in de laatste ronde weg bij het peloton, om vervolgens achtervolger Chiel Smit een tiental seconden voor te blijven. Daarmee bevestigde de voormalig professioneel baanwielrenner zijn terugkeer in het elite-peloton.

De renner uit Burgum noemde het zelf geluk: ,,Ik ben weggesprongen en gewoon blijven rijden.’’ Daarachter had niemand meer genoeg jus in de benen om het gat te dichten. Bijzonder detail: in de afgelopen jaren reed Zijlstra enkel wat kleinere omloopjes in de buurt van zijn woonplaats.

Slopend

De zomerse avond in Nieuw-Roden kon gerust als slopend worden bestempeld. Door een flinke zijwind werd het peloton al in de eerste van de zeventien rondes uiteen gereten. Onder de voornaamste slachtoffers was gele truidrager Rick Smit, die net als vorig jaar als klassementsleider in de achtervolging mocht.

Ook de Volker Wessels-formatie van sprinter Jeff Vermeulen, de vorige twee edities winnaar in Nieuw-Roden, liep meteen averij op. Helpers Chiel Schulten en Stan Wijkel belandden zelfs in de derde groep en konden hun kopman niet meer van dienst zijn.

Thuisfavoriet

Zelf zat Vermeulen wel goed van voren. Datzelfde gold voor thuisfavoriet Patrick van der Duin, die in deze meerdaagse voor het eerst aan de start stond, en Kannibalen Ronald Kruijer en Johan Knol, de nummers twee en drie van het algemeen klassement.

Klassementsleider Smit mocht de afnemende wind op zijn knieën bedanken. Langzaam maar zeker sloop de achtervolgende groep dichterbij, om op zo’n dertig kilometer definitief aan te sluiten. Vervolgens bleef het nog dertig man tellende peloton stevig doorrijden, waardoor uitlooppogingen van onder anderen Steven Willemsen en Chiel Smit op niets uitliepen.

Smit probeerde in de laatste ronde nog in het wiel te komen van Zijlstra, maar eindigde uiteindelijk met een achterstand van tien seconden. Derde werd Jasper Bovenhuis, die Van der Duin, vorig jaar winnaar van het eindklassement, achter zich liet.

Beste sprinter

Wel greep Van der Duin de rode dorpentrui voor beste sprinter, die hij overnam van Johan Knol. De gele trui verhuisde eveneens van schouders. Ronald Kruijer, in Peize nipt tweede achter Rick Smit, had aan de zesde plaats voldoende om de leiding te nemen in het algemeen klassement.

Uitslag: 1. Zijlstra (Burgum), 2. Smit (Zuidwolde), 3. Bovenhuis (Staphorst), 4. Van der Duin (Nieuw-Roden), 5. Prinsen (Heerenveen), 6. Kruijer (Donkerbroek), 7. Bakker (Wijnjewoude), 8. Vermeulen (Exloo), 9. Knol (Bakkeveen), 10. Smit (‘t Harde). Klassement: 1. Kruijer, 2. Knol, 3. Zijlstra.

Nieuws

Meest gelezen

menu