Sjarapova alleen in dubbelspel tegen Oranje

Sjarapova alleen in dubbelspel tegen Oranje ANP

Tennisster Maria Sjarapova komt niet in actie in het enkelspel voor het Russische Fed Cup-team in de confrontatie met Nederland. De nummer zes van de wereld treedt wel zondag aan in het dubbelspel. De Nederlandse kopvrouw Kiki Bertens opent zaterdag het tennisduel in Moskou tegen Jekaterina Makarova.

Captain Paul Haarhuis zet Richel Hogenkamp in voor het tweede enkelspel. De nummer twee van Nederland treft Svetlana Koeznetsova. Arantxa Rus, die in de Fed Cup belangrijke overwinningen heeft geboekt, is reserve.

Sjarapova staat in het dubbelspel opgesteld met Daria Kasatkina. Oranje zet dan het koppel Rus-Cindy Burger in. De teamcaptains kunnen echter hun opstelling kort voor aanvang van de partijen nog wijzigen.

Promotie

Nederland komt voor het eerst in achttien jaar in actie in de wereldgroep van het tennistoernooi voor landenteams. Oranje dwong in april vorig jaar promotie af door Australië te verslaan. Rus boekte toen een beslissende zege op Jarmila Gajdosova.

Bertens en Makarova staan zaterdag voor de eerste keer in hun loopbaan tegenover elkaar. De Wateringse is de nummer 106 van de wereld. Makarova staat 31e op de wereldranglijst. Het verschil tussen Koeznetsova en Hogenkamp is op papier nog groter. Tweevoudig grandslamwinnares Koeznetsova is de mondiale nummer 17, Hogenkamp staat 141e. Ook zij speelden niet eerder tegen elkaar.

Nederland en Rusland troffen elkaar drie keer eerder in de Fed Cup. In 1983, 1986 en 1990 wonnen de Russische tennissters, toen nog uitkomend voor de Sovjetunie, telkens met 2-1.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu