Skateboarder Daniel Moragues uit Groningen rijdt tussen twee examens door naar Parijs voor een wedstrijd. 'Beetje geleerd in de auto' | De Aanpakkers

Aflevering 1 van De Aanpakkers 2023. Met skateboarder Daniel Moragues uit Groningen.

Met een podiumplek in Slovenië heeft skateboarder Daniel Moragues zich geplaatst voor de finale van de Best Foot Forward Europe Tour in Berlijn. De 16-jarige Groninger staat voor de tweede keer centraal in De Aanpakkers, de videoserie waarin zes talentvolle sporters een inkijkje geven in hun leven.

Hé Daniel, je bent in het Sloveense Maribor. Wat doe je daar?

,,Ik had een wedstrijd. Op de baan waar eind juli ook de skateboardwedstrijden van de Jeugd Olympische Spelen worden verreden. Het was dus ook een beetje ter voorbereiding op die Jeugd Olympische Spelen.”

Ik zag je op Instagram op een podium staan. Dat lijkt me een goed teken.

,,Ja, tweede plek. Het ging wel goed. Niet alle toppers deden mee, maar wel een paar.”

Hoe lang blijf je daar nog?

,,Ik vlieg vandaag (dinsdag, red) weer naar huis. We zijn hier in totaal vijf dagen geweest.”

Paspoort

Naam Daniel Moragues
Geboren 15 juli 2006 in Groningen
Woonplaats Groningen
Opleiding Vmbo-tl op de Topsport Talentschool in de Ulgersmaborg
Sport Skateboarden
Hoogtepunten Nederlands kampioen Street in 2021, 48ste op het WK 2022 in Dubai met een perfect run
Doelen voor 2023 Op het World Street Skateboarding Rome kwalificatie afdwingen voor de Olympische Spelen en een podiumplek halen tijdens het Europees Olympisch Jeugdfestival 2023 in Slovenië

Voor deze nieuwe aflevering van De Aanpakkers ben je gevolgd tijdens een wedstrijd in Utrecht. Hoe ging het daar?

,,Ehm... Ik moest in de top 3 eindigen om me te plaatsen voor de finale van de Best Foot Forward Europe Tour in Berlijn. Dat is me toen niet gelukt.”

We zien dus een teleurgestelde Daniel?

,,Misschien een beetje. Valt wel mee, denk ik. Deze wedstrijd in Slovenië was onderdeel van dezelfde tour. En omdat ik nu wel top 3 ben geëindigd, mag ik alsnog naar die grote finale in Berlijn.”

Nog andere wedstrijden gehad sinds we elkaar de vorige keer, begin april, spraken?

,,Ja, ik ben ook nog naar de FAR’n HIGH International Skateboard Contest in Parijs geweest. Super hoog niveau. Het ging ook best goed, maar ik viel één keer tijdens mijn run. Daardoor heb ik de finale niet gehaald. Maar het was wel leuk.”

Verder nog iets gebeurd?

,,Ja, ik heb eindexamen gedaan. Tussen de bedrijven door. Ik had 13 mei een examen en ben nog dezelfde dag met de auto naar Parijs gegaan. 15 mei was ik terug en 17 mei had ik mijn volgende examen. Ik hoefde nog maar twee vakken te doen.”

Dan heb je vast niet heel veel geleerd...

,,In de auto een paar uurtjes.”

En? Hoe heb je die examens gemaakt?

,,Op zich wel goed, denk ik. Ik zie wel.”

Wat ga je doen als je je diploma op zak hebt?

,,Dan ga ik volgend schooljaar naar het Johan Cruyff College in Amsterdam. Ik ga daar ook wonen, in een woning van TeamNL.”

Is Amsterdam de place to be voor skateboarders?

Ja, samen met Utrecht en Rotterdam. Dat zijn wel dé skatesteden van Nederland. En Amsterdam ligt ook een stuk dichterbij Den Haag en Den Bosch, waar de trainingen met de nationale selectie zijn.”

Belangrijke slotvraag: kun je al koken?

,,Mijn moeder zei al dat ze me kookles moet geven. Ach, als ik maar pasta en rijst kan koken... Dan komt het wel goed, toch?”

De Aanpakkers

In de videoserie De Aanpakkers worden zes talenten, actief in verschillende sportdisciplines, een jaar lang op de voet gevolgd: Luciano Valente, Lars van Oostrum, Daniel Moragues, Shuohan Men, Jop van der Laan en Tim Jansen.

De Aanpakkers is een initiatief van Meer en Beter Bewegen, Hanzehogeschool Groningen, Rijksuniversiteit Groningen, Topsport Noord, Stichting BEA, Sport050, provincie Groningen en de Topsport Talentschool.