Skeletonpionier Peter van Wees ziet historische medaille gloren. Inwoner Engelbert maakte carrière in deze sport na een uit de hand gelopen 'idiote grap'. Nu maakt zijn opvolgster kans op Olympisch eremetaal

Met je kin een paar centimeter boven het ijs, op een smalle slee een baan met 120 kilometer per uur af suizen. Het was veertien jaar lang de passie van Peter van Wees (48). Hij volgde zijn droom, kwam tot een elfde plaats in een wereldbekerwedstrijd en zette de skeletonsport in Nederland eigenhandig op de kaart.

Peter van Wees zette de skeletonsport in Nederland op de kaart

Peter van Wees zette de skeletonsport in Nederland op de kaart Foto: Jaspar Moulijn

Door de strenge kwalificatie-eisen van NOC*NSF lukte het Van Wees tot twee keer toe net niet om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen. Een dikke tien jaar na het einde van zijn actieve loopbaan klopt Kimberley Bos nadrukkelijk op de deur als zijn opvolgster. Bos, afkomstig uit Ede, won onlangs als eerste Nederlandse ooit een wereldbekerwedstrijd in het Duitse Winterberg en schreef daarmee sportgeschiedenis. Ze voert op dit moment het klassement aan en wordt als serieuze medaillekandidaat gezien voor de Olympische Winterspelen, die in februari 2022 in Beijing plaatsvinden. Van Wees is enorm blij dat Bos het stokje van hem heeft overgenomen.

Klein wereldje