Spaanse profvoetballers kritisch op coronatest

Spaanse profvoetballers kritisch op coronatest ANP

De Spaanse vakbond van profvoetballers is uiterst kritisch op de plannen om spelers op grote schaal te testen op het coronavirus. Die maatregel vormt onderdeel van het geleidelijk opstarten van de trainingen voor de clubs uit de twee hoogste profdivisies.

De vakbond AFE heeft aan de ministeries van Volksgezondheid en van Sport gevraagd of clubs wel bevoegd zijn om tests uit te voeren. De bond liet ook doorschemeren dat de profvoetballers niet vooraan in de rij willen staan in een land waar andere mensen meer behoefte hebben aan de coronatests. Ze vrezen dat de publieke opinie zich dan tegen hen zal keren. Spanje is zwaar getroffen door het virus met meer dan 22.000 doden.

"De AFE wil erop wijzen dat voetballers duidelijk hebben gemaakt dat andere groepen in de samenleving meer behoefte hebben aan tests en toegang tot medische apparatuur", verklaarde de bond. "Als arbeiders zullen voetballers doen wat hun clubs vragen, zolang er geen risico's zijn. Daarom vinden wij het absoluut noodzakelijk dat de overheid duidelijkheid verschaft over testen."

Protocol

De Spaanse LaLiga stuurde de clubs van de twee hoogste divisies een protocol voor het opstarten van de trainingen. Volgens de richtlijnen, die persbureau Reuters heeft ingezien, moeten de spelers en trainers ten minste drie coronatests hebben ondergaan voordat ze weer in actie komen. Bovendien mogen de spelers niet thuis bij hun gezinnen wonen, maar geïsoleerd bij elkaar blijven.

Voorzitter Javier Tebas noemde drie data waarop de competitie mogelijk kan worden hervat met wedstrijden zonder publiek: 29 mei, 7 juni of 28 juni. Het ministerie van Sport heeft de voetballers van de twee hoogste divisies toestemming gegeven om vanaf 18 óf 25 mei weer volledig in training te gaan.

Nieuws

Meest gelezen

menu