Wat staat er nog te gebeuren bij FC Groningen? Komst Laros Duarte is zeker, Azor Matusiwa vertrekt voor 4 miljoen naar Stade Reims

Met de deadline van de transfermarkt in zicht neemt de spanning bij FC Groningen toe. Twee spelers zijn hun koffers al aan het pakken. Dat worden er nog meer. Intussen stroomt er ook al vers bloed richting Euroborg.

Gabriel Gudmundsson speelde tegen PSV waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd in het shirt van FC Groningen. De Zweed is op weg naar Lille.

Gabriel Gudmundsson speelde tegen PSV waarschijnlijk zijn laatste wedstrijd in het shirt van FC Groningen. De Zweed is op weg naar Lille. Foto: ANP/Maurice van Steen

Hij stond zaterdagavond nog op het veld in het Philips Stadion, maar waarschijnlijk was het de laatste keer dat Gabriel Gudmundsson te bewonderen was in het shirt van FC Groningen. Vraagprijs en biedingen komen nog niet helemaal overeen, maar alle partijen gaan ervanuit dat er voor woensdag een klap op de onderhandelingen wordt gegeven en dat hij vertrekt.

Azor Matusiwa zet zijn carrière voort bij Stade Reims, de club waar FC Groningen eerder Kaj Sierhuis naartoe zag gaan. FC Groningen ontvangt 4 miljoen euro voor de middenvelder. Gudmundsson lijkt in Lille, evenals Stade Reims uitkomend op het hoogste Franse niveau, een nieuwe werkgever te hebben gevonden.

,,Het is zeker nog niet klaar, maar we zijn fanatiek bezig’’, bevestigt technisch directeur Mark-Jan Fledderus, die het inmiddels stevig aan de stok heeft met zijn collega Henk van Stee van Sparta Rotterdam en daarmee ook met de achterban van de club uit Spangen. De komst van Laros Duarte is rond, maar Van Stee verwijt Fledderus dat hij onbehoorlijke bedragen heeft geboden voor zijn koopwaar en daarmee de Sparta-speler het hoofd op hol brengt. De transfersom bedraagt naar verluidt een kleine miljoen euro.

'Dat slaat toch nergens op?'

,,Wij doen ons best voor FC Groningen, al zijn ze het daar bij Sparta blijkbaar niet mee eens’’, zegt Fledderus over de kwestie. ,,Intussen krijg ik via Twitter allerlei doodsverwensingen van Sparta-zijde over me heen. Dat slaat toch nergens op? Ik doe het in mijn ogen gewoon netjes. Ik zou allerlei zaakwaarnemers voor mijn karretje spannen, word afgeschilderd als een of andere crimineel of idioot, maar zo werkt het toch in deze wereld? Wat doet Van Stee dan? Die gooit alles in de media. Wat vindt hij daar dan van?’’

De eerder genoemde vraagprijs van 650.000 euro voor Duarte klopt niet volgens Fledderus. ,,Daar krijgen wij hem niet voor. Maar goed, zij mogen vragen wat ze willen en ik bied wat ik hem waard vind. Als daar een gat tussen zit, kan je er als volwassen kerels proberen uit te komen. Lukt dat niet, nou, dan niet. Dan gaan we op zoek naar een ander. Zo moeilijk is het toch allemaal niet?’’

De tijd begint wel te dringen. Naast de transfers van Matusiwa en Gudmundsson lijkt FC Groningen er ook nog in te slagen enkele talenten tijdelijk elders te stallen. De 20-jarige linksback Thomas Poll kan een jaartje rijpen bij Almere City, voor rechter vleugelverdediger Joël van Kaam (19) is FC Emmen in de markt.

'Misschien denken clubs dat hij voor een habbekrats op te halen is'

Ook voor linksbuiten Kian Slor (19) wordt nog naar een oplossing gezocht. Verder is er sprake van interesse voor spits Jørgen Strand Larsen. Nadat eerder het Deense Brøndby IF al een (te laag) bod neerlegde, ziet nu Bundesligaclub 1. FSV Mainz 05 wel iets in de Noor. ,,Misschien denken clubs dat hij voor een habbekrats op te halen is omdat hij op de bank zit, maar dan zijn ze aan het verkeerde adres’’, zo laat Fledderus weten.

Intussen vloog de technisch directeur even kort naar Scandinavië om met de mogelijke opvolger van Gudmundsson aan tafel te schuiven. De 20-jarige Yahya Kalley van IFK Göteborg staat op de nominatie om naar Groningen te komen. Fledderus heeft het Zweedse talent, dat nog tot december 2022 vastligt, al langer op de korrel. Nu de miljoenen voor Gudmundsson en Matusiwa binnen gaan stromen, kan Fledderus zakendoen.

Het zal ook de komst van de 19-jarige Sebastian Tounekti van FK Bodø/Glimt mogelijk maken, een linksbuiten die zowel over een Noors als een Tunesisch paspoort beschikt. ,,Hij is meer een speler voor de toekomst’’, aldus Fledderus, die in dezelfde categorie ook de 18-jarige spits Lucas Gomes van FC Porto verwelkomt.

De komende dagen zal de technisch directeur continu op meerdere borden aan het schaken zijn, iets waar hij als voormalig jeugdkampioen van schaakclub Het Kasteel in Coevorden wel bedreven in is. ,,Hopelijk zijn de stofwolken straks opgetrokken en hebben we nog steeds een goede selectie staan.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu