Spelersvakbond VVCS: FIFA en UEFA moeten met 'geldpotjes' komen

Spelersvakbond VVCS: FIFA en UEFA moeten met 'geldpotjes' komen ANP

De FIFA en de UEFA moeten zelf meer het voortouw nemen bij het oplossen van de problemen rond de transferdeadline. Bijvoorbeeld door potjes met geld beschikbaar te stellen om clubs en spelers te compenseren, een beetje vergelijkbaar met wat de Nederlandse overheid nu doet met horecabedrijven. Dat zegt Evgeniy Levchenko, voorzitter van spelersvakbond VVCS, in reactie op het idee van de werkgroep van de FIFA.

Omdat de competities vanwege het nieuwe coronavirus voorlopig stilliggen, wil de UEFA de nationale competities in de zomer afronden. Contracten van spelers lopen eind juni af. Een werkgroep van de FIFA kwam zondag met de aanbeveling om spelerscontracten deze zomer pas te laten beëindigen op de nieuwe einddatum van het seizoen 2019-2020.

"Het roept veel vragen op. Het mag niet ten koste gaan van de spelers", zegt Levchenko. "Stel dat een speler naar een betere club gaat en exceptioneel meer gaat verdienen. Wie gaat zijn salaris na eind juni betalen dan? Het kan niet zo zijn dat de speler zelf zegt: ik ga straks toch meer verdienen, dus laat nu maar even zitten."

Meer problemen

Levchenko voorziet meer problemen. "Stel dat een speler in die tussenliggende periode geblesseerd raakt, wat dan? Of stel dat clubs juist af willen van een speler met een hoog salaris die een aflopend contract heeft? Hoe ga je dat regelen als je nog twee maanden doorvoetbalt?"

Het zijn allemaal zaken die niet op het bordje van spelers en clubs terecht mogen komen, vindt Levchenko, die in juli vorig jaar Danny Hesp als voorzitter van de VVCS afloste. "De FIFA en de UEFA moet echt gaan denken aan compensatie, daar hebben ze de middelen voor."

Grote partijen

De woorden 'solidariteit' en 'compromissen' vallen in de huidige coronacrisis vaak. Levchenko hoopt dat ook in de voetbalwereld de grote partijen elkaar weten te vinden. De belangen zijn echter groot en lang niet iedereen heeft hetzelfde belang. En het gaat om geld, vaak om heel veel geld.

"Ik hoop dat het gereguleerd gaat worden van bovenaf, maar het is moeilijk. Je hebt verschillende stromingen, van bonden, clubs, spelers, sponsoren, zaakwaarnemers, enzovoorts. Ik voorzie vooral strijd tussen zaakwaarnemers, clubs en spelers. Ik hoop echt dat het geen grote bende wordt", aldus Levchenko. "Spelers zijn gebaat bij een snelle en effectieve afwikkeling."

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu