Spontaan kickboksen heet een 'opstootje' | analyse EK 2020

Een nogal rustig EURO 2020, tot dusver. Toch? Het spontane kickboksen aan het slot tussen spelers van Turkije en Wales staat niet model voor de sfeer waarin het toernooi zich voltrekt. Scheidsrechter Dias trok in ultieme wanhoop twee keer geel, voordat een staakt het vuren werd afgekondigd.

Het opstootje tijdens de wedstrijd Turkije - Wales.

Het opstootje tijdens de wedstrijd Turkije - Wales. Foto: Dan Mullan

Hij begaf zich persoonlijk in het strijdgewoel. Dit wordt niet aanbevolen. Immers, je loopt makkelijk ook een tik op. Enfin, ongetwijfeld heeft de fluitist vernomen dat hij niet goed presteerde. En toen ‘t opeens 0-2 stond, had hij pech: bij de aftrap was de bal kwijt.

Zo’n ongecoördineerde samenscholing noemen we thuis een ordinaire vechtpartij, maar op het voetbalkantoor in Zeist spreekt men van een opstootje. Aldaar heeft Jaap Uilenberg, oud- scheidsrechter van naam, ooit het advies geformuleerd om ‘de wedstrijd een wedstrijd te laten worden.’

Een vage kreet. Sterke functionarissen hebben er geen behoefte aan. Die fluiten volgens inzicht voor een rauwe tackle, als ingrijpen vereist is. Of ze laten doorspelen, als er ‘voordeel’ aan de orde is. Daar zit een lastig kantje aan. Sommigen snappen niet dat balbezit niet altijd automatisch voordeel oplevert. Trouwens, op dit onderdeel wordt model gefloten.

Falen was onmogelijk, uitblinken eveneens

Niks is uitdagender voor een scheidsrechter dan een wedstrijd waarin je totaal wordt leeggezogen qua optreden en gezag. Dus zal meneer Grinfeeld niet heel blij achterom kijken. Nederland - Oostenrijk was donderdagavond een slap potje.

Voor de man uit Israël viel geen eer te behalen. Hij stond niet onder druk. Falen was onmogelijk, uitblinken eveneens. Als hij zelf had gezien dat Oranje een strafschop verdiende, had hij een plusje kunnen scoren. Deemoedig deed hij een beroep op de VAR, die als uitvoerder van een werkgelegenheidsproject de reddingsboei uitwierp.

Alles volgens ijzeren instructies. Over het functioneren van de met een vlag gewapende assistenten langs de lijn hebben we het later. Dan is het zinnig ook de kwestie van ’extra time’, de blessuretijd, aan te kaarten, en tevens de kwestie van de gemorste zuivere speeltijd. Deze wordt door de UEFA strak bijgehouden, met als resultaat opmerkelijke cijfers.

Terug naar de scheidsen. Naar de Duitser Brych, bij voorbeeld, die als beoogde topreferee voortdurend met zijn handen liep te wapperen bij Nederland - Oekraïne en het liedje van Wim Sonneveld over De koningin van Lombardije in herinnering riep. Ten slotte nog dit. De zaken worden matig in beeld gebracht. Schakelfouten en flauwe, afleidende publiekshots dragen niet bij tot het genot van de echte liefhebber.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
EK voetbal
menu