Sportcolumn: De KNVB wekt de schijn van een dubbele moraal inzake de sponsordeal tussen FC Emmen en sekswebshop Easytoys

Als nieuwbakken clubwatcher van FC Emmen val ik figuurlijk met mijn neus in de boter. Het zal u namelijk vast niet ontgaan zijn dat de KNVB een stokje heeft gestoken voor de sponsordeal van de club met Easytoys.

Miguel Araujo (links) en Cander Cavlan in de shirts waarmee FC Emmen dit seizoen had willen spelen.

Miguel Araujo (links) en Cander Cavlan in de shirts waarmee FC Emmen dit seizoen had willen spelen. Foto: EasyToys

Het Veendammer bedrijf handelt in pikante accessoires voor op het nachtkastje en het voornemen van FC Emmen om met de naam Easytoys op de shirts te spelen, stuit de voetbalbond tegen de borst. Het zou niet stroken met artikel 3 van het sponsorreglement van de KNVB, waarin staat dat een sponsor niet in strijd mag zijn ‘met de goede smaak of het fatsoen’.

Maar valt Easytoys daar wel onder? Het is een op het eerste gezicht onschuldige naam, die eerder doet denken aan een speelgoedwinkel voor kinderen dan voor volwassenen. Wie de link legt met seksspeeltjes, zonder ook maar ooit van Easytoys te hebben gehoord, moet misschien een carrière als paragnost overwegen.

De voetbalbond vreest echter dat wanneer zij de deal goedkeurt, het spreekwoordelijke hek van de dam is. „Straks kondigt FC Groningen een deal aan met Pornhub en beroept de club zich op het feit dat Easytoys op het shirt van FC Emmen staat”, luidt een van de argumenten. Maar is dat hek niet al deels van de dam?

De naam Easytoys prijkt immers bij FC Groningen in het stadion al geruime tijd op de boarding. Op de website van de Trots van het Noorden is zelfs te zien hoe een delegatie van de club het bedrijf bezoekt en een goodiebag met pikante presentjes meekrijgt. Bovendien deelden diverse eredivisieclubs een aantal jaren geleden figuurlijk het bed met Pabo, een soortgelijk bedrijf als Easytoys. Daar stak de KNVB géén stokje voor. Wat dat betreft lijkt de bond een dubbele moraal te hanteren.

Als de KNVB niet inbindt, wordt FC Emmen de half miljoen euro die met de deal gemoeid is door de neus geboord. In dat geval zou het Easytoys sieren het geld alsnog over te maken, ongeacht of de naam komend seizoen nou wel of niet op het shirt prijkt. De enige die tot nu toe garen spint bij deze soap, is namelijk het Veendammer bedrijf. Zowel het aantal websitebezoekers als bestellingen is de afgelopen dagen flink gestegen.

Wellicht is het een idee om de bond een bedankje te sturen in de vorm van een of meerdere goodiebags...

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu