Sportforum: Zeg, hoe beleefde jij die memorabele 3 mei in 2015?

Albert Rusnak heeft FC Groningen op 1-0 gezet tijdens de KNVB-bekerfinale. Foto: ANP/Olaf Kraak

Zondag precies vijf jaar geleden won FC Groningen de KNVB-beker ten koste van PEC Zwolle. In deze aflevering van de rubriek Forum vroegen wij een paar bekenden hoe en waar zij die dag beleefden.

Henk de Haan

„Ik was bij de bekerfinale aanwezig, in de Kuip. Volgens mij zijn wij toen met zijn zevenen in zo’n grote Renault Espace richting Rotterdam gereden. Fantastisch! Ik weet verder alle details niet meer, overigens niet omdat ik te veel drank op had hoor. Je gaat daarna gewoon hartstikke mooi verder met je leven. Neemt niet weg dat de bekerwinst fantastisch was en over honderd jaar weten we nog dat we ‘m toen wonnen. Er is destijds een herrinnering gemaakt. Ik denk echter niet dat FC Groningen gauw weer een prijs pakt. Of we moeten naar de eerste divisie degraderen en daar kampioen worden, dan is de kans groter. En als de club ooit nog een prijs pakt, dan zal dat eerder de beker zijn dan het landskampioenschap.”

Henk de Haan voetbalde in de jaren ‘80 voor FC Groningen


Herman Nijman

„In mijn beleving was het 120 procent waardeloos. Ik zat die wedstrijd als clubwatcher van PEC Zwolle in het stadion. Het aparte was dat de club hetzelfde potje een jaar eerder ook al had gespeeld én gewonnen (5-1 tegen Ajax, red). Die beleving overvleugelt in de lengte der jaren alles, dus ook in 2015. Ik weet nog dat Rusnak er namens FC Groningen twee maakte, verder weet ik niet veel meer. Dat zegt genoeg over de wedstrijd. De kop van het verslag in De Stentor luidde destijds: ‘Geef het een plek en ga door‘. De halve finale tussen PEC Zwolle en FC Twente in 2015 (2-4 winst, red.) was wat dat betreft een wedstrijd waar wél alles in zat. Irritatie, goed voetbal en een mooie ontknoping. En dan krijg je zo’n finale...”

Herman Nijman is sportjournalist bij De Stentor in Zwolle


Erwin Otten

„Nou, ik ben en was toendertijd ook al de clubfotograaf van FC Groningen. Die dag zijn wij enorm vroeg begonnen om alles vast te leggen. Voor het vertrek naar Rotterdam, onderweg, bij aankomst. Toen alles snel bewerkt en daarna begon de wedstrijd al. Ik weet nog dat toen ik net stond opgesteld het begon te regenen en ik poepienat werd. Eind van de tweede helft scheen de zon weer en stond het zweet op mijn rug. Ik denk dat ik ongeveer rond één uur ‘s nachts weer thuis was. Kortom, het was hard werken. Wat dat betreft heb ik 3 mei anders beleefd dan de fans. Maar ik heb er wel van genoten hoor. Ook nu nog steeds, van de foto’s die ik toen heb gemaakt en de sfeer rondom de wedstrijd. Iedereen was happy .”

Erwin Otten is al jaren de huisfotograaf van FC Groningen


Richard van Elsacker

„Die dag heeft voor mij alle verwachtingen overtroffen. Samen met een paar collega’s ben ik in alle vroegte naar Rotterdam gereisd, omdat het een enerverende dag zou worden. Rondom stadion de Kuip heerste een fantastische sfeer. Omdat er ook gewerkt moest worden, kon ik helaas geen biertje drinken met de supporters. Jammer, maar ook zonder dat was het een dag om nooit te vergeten en hét hoogtepunt tijdens mijn dienstverband van bijna vijftien jaar bij FC Groningen. Je leeft elk seizoen zó mee met spelers, staf en andere collega’s... En naast Hoofd Communicatie ben ik ook gewoon supporter van de club. Het was geweldig! Ook ‘s nachts in de stad Groningen, waar iedereen dronken van geluk was.”

Richard van Elsacker is Hoofd Communicatie bij FC Groningen

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu