Sportwethouder Inge Jongman van Groningen wil volleybalteam Lycurgus best helpen in zware coronatijden

Sportwethouder Inge Jongman: ,,De deur staat altijd open.'' Foto Archief/Geert Job Sevink

Sportwethouder Inge Jongman (ChristenUnie) zegt dat de gemeente Groningen terdege oog heeft voor de door corona veroorzaakte financiële problemen bij volleybalteam Amysoft Lycurgus.

Voorzitter Arie Wink van de Stichting Topvolleybal Groningen, waaronder Lycurgus valt, beweerde dinsdag juist dat de gemeente de meervoudig landskampioen volleybal in de kou laat staan. Volgens hem was er geen overleg tussen club en gemeente geweest.

Behoorlijk verbaasd

Wethouder Jongman zegt zich over deze kritiek behoorlijk te verbazen. ,,In het begin van de corona-epidemie hebben we meteen al gevraagd aan de clubs hoe het er mee staat, ook aan Lycurgus. Daarnaast hebben we in september weer met Lycurgus gesproken en ik heb zelf nog voorzitter Wink gebeld. En dinsdagmiddag heeft het Lycurgus-bestuur met Arie Wink erbij met vier ambtenaren gesproken over de door corona veroorzaakte problemen. De gemeente is juist bereid om mee te denken over een oplossing als tekorten op de begroting ontstaan. Natuurlijk niet alleen bij Lycurgus. De deur staat wat dat betreft altijd open. Ook voor FC Groningen, Donar en andere clubs. Dus meld je aan als er wat is dat je niet alleen aankunt.’’

Noodklok

Lycurgus-voorzitter Wink luidde de noodklok, omdat de club door het verplicht spelen zonder of met een beperkt aantal toeschouwers veel minder recettes binnenkrijgt. In het nieuwe seizoen verwacht de Stichting Topvolleybal Groningen hoogstens 20.000 euro in plaats van normaal 70.000 aan de kaartverkoop te verdienen. En zelfs die 20.000 euro wordt onhaalbaar als de beperkende coronamaatregelen nog veel langer van kracht blijven. Vandaar dat Wink hulp van de gemeente wil om de financiële nood te verlichten .

Te hulp schieten

Wethouder Jongman sluit niet uit dat de gemeente Lycurgus financieel te hulp gaat schieten. Maar om daar iets zinnigs over te zeggen vindt ze nog te vroeg. ,,We hebben te maken met meer clubs die het moeilijk hebben. Dat zullen we allemaal moeten afwegen en als we iets doen moet dat verantwoord kunnen worden. Om de situatie goed te kunnen beoordelen moeten we bij Lycurgus in de boeken kunnen kijken. We maken niet meteen 50.000 euro over. Zo werkt het niet.’’

Zelf maatregelen nemen

Volgens haar moeten clubs ook zelf maatregelen nemen om de door corona ontstane financiële problemen het hoofd te bieden. ,,Zo heeft FC Groningen een flink aantal personeelsleden ontslagen.’’ Jongman hoort ervan op dat Lycurgus als bezuiniging het contract met mental coach Anneloes Middelkoop niet heeft verlengd. ,,Dat wist ik niet en had ik wel willen weten.’’ De gemeente is FC Groningen in juni al te hulp geschoten door toestemming te geven om de betaling van de stadionhuur aan Euroborg NV met een jaar uit te stellen. Dat geldt ook voor rente en aflossingen op leningen. De gemeente is 100 procent aandeelhouder van de Euroborg NV.

Ministeries

Volgens Jongman wil de gemeente zich bij ministeries sterk maken voor landelijke maatregelen om sportclubs met financiële problemen te helpen. Zo stelde het rijk al 110 miljoen euro extra aan sportverenigingen beschikbaar, die onder meer was bestemd om de huur kwijt te schelden over de periode 1 maart tot 1 juni 2020.

Nieuws

Meest gelezen

menu