Sprankelend is het nog niet, maar FC Emmen laat in Twente zien dat de focus toeneemt. Bekijk hier de samenvatting

Geen overwinning voor Emmen in Twente tijdens de laatste oefenwedstrijd voordat de eredivisie van start gaat. Toch laat de ploeg met een 1-1 gelijkspel zien dat het steeds beter begint te lopen.

„Uit ervaring neemt de focus alleen maar toe richting de competitiestart”, zei FC Emmen-trainer Dick Lukkien vorige week na de met 0-1 verloren wedstrijd tegen de Duitse vierdeklasser Rot-Weiss Essen. Ongetwijfeld schuilde in die uitspraak ook een beetje hoop, gezien de niet al te florissante resultaten in de voorbereiding tot dan toe. Slechts een keer werd er gewonnen, met 1-0 van Telstar. Maar wie Lukkien kent, weet dat de trainer gelijk staat aan één brok realisme. Dat bleek zaterdagavond maar weer eens tijdens de uitwedstrijd tegen FC Twente.

FC Emmen, dat wederom kon beschikken over de vorige week teruggekeerde Sergio Peña, Marko Kolar en Nikolai Laursen, kende een wisselvallig eerste kwartier. De ploeg speelde in dezelfde opstelling als vorige week en kreeg al na zeven minuten een levensgrote kans op de voorsprong, maar die werd om zeep geholpen doordat Laursen van dichtbij huizenhoog overschoot. Daar stond tegenover dat de rood-witten twee keer aan een achterstand ontsnapten. Pas na het tweede moment leken de mannen van Lukkien wakker te schrikken, werden de ruimtes gevonden en begonnen de combinaties te lopen.

Sleutelrol Caner Cavlan

Simon Tibbling excelleerde op het middenveld en zette de lijnen uit. Ook Caner Cavlan liet zich gelden. De linkervleugelverdediger die afgelopen zomer weer terugkeerde op de Oude Meerdijk, toonde zich zowel in verdedigend als opbouwend opzicht sterk. Mede doordat hij het spel meermaals van de linker- naar de rechterkant verplaatste, brak Emmen aan de rechterkant aanvallend een paar keer goed door. Dat leverde FC Emmen na een klein half uur spelen een corner op, waaruit Marko Kolar op aangeven van uitgerekend Cavlan de 1-0 binnen kopte. In het resterende kwartier werd Emmen nog een paar keer gevaarlijk, maar ontbrak het aan scherpte.

Met terugwerkende kracht brak dat gebrek aan scherpte de Emmenaren aan het begin van de tweede helft lelijk op toen Vaclav Cerny FC Twente langszij schoot. De Tjech zag zijn kans schoon en haalde van afstand uit. Op zich een houdbaar schot, maar doordat Dennis Telgenkamp opzichtig in de fout ging, rolde de bal alsnog tegen de touwen. Dit moment leek de Enschedeërs het nodige vertrouwen te geven, want gedurende het resterende half uur dat volgde, kwam Emmen slechts sporadisch tot kansen. De ploeg van Lukkien zag Twente zelfs een tweede keer scoren, maar de treffer werd afgekeurd wegens buitenspel.

Emmen snakt naar Anco

Hoewel Emmen zich van een betere kant toonde dan tijdens de voorgaande oefenwedstrijden, werd langzaam maar zeker weer eens duidelijk dat Emmen snakt naar de terugkeer van Anco Jansen. De flankenflitser zou de ploeg van Lukkien op de linkerkant van de nodige creativiteit kunnen voorzien en aanvallend net de juiste impuls kunnen geven, maar zat net als de voorgaande oefenduels ook vandaag nog niet bij de wedstrijdselectie. Jansen zelf mikt op een terugkeer volgende week in eigen huis tegen VVV Venlo. Dan moet tevens blijken of de focus binnen de spelersgroep waar Lukkien zijn hoop op vestigt, voldoende is toegenomen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Video
menu