Springruiter Marc Houtzager dolblij met nationale titel

Marc Houtzager heeft het Nederlands kampioenschap voor springruiters gewonnen. Met zijn paard Sterrehof’s Dante bleef de 49-jarige ruiter uit Rouveen op het Equestrian Centre de Peelbergen in Limburg Harrie Smolders (met Dolinn) voor.

Hup, daar gaat kersvers Nederlands kampioen Marc Houtzager het water in. Gezien de temperaturen zal hij dat niet zo erg hebben gevonden.

Hup, daar gaat kersvers Nederlands kampioen Marc Houtzager het water in. Gezien de temperaturen zal hij dat niet zo erg hebben gevonden. Foto: Persburo Melissen

,,In de aanloop naar een wedstrijd ben ik altijd iets voorzichtig om mijzelf kansen toe te dichten’’, vertelde Houtzager. ,,Nu was ik extra voorzichtig, omdat mijn beide paarden over weinig wedstrijdritme beschikten. Dat ik met Sterrehof’s Dante Nederlands kampioen ben geworden, is iets waar ik heel blij mee ben.’’

De verzamelde concurrentie maakte het Houtzager in de beslissende tweede manche van het derde onderdeel van het NK ook wel gemakkelijk. Alle concurrenten lieten steken vallen. Maikel van der Vleuten, Harry Smolders met Cas 2 en Willem Greve lieten de balken in het warme zand vallen, waardoor Houtzager zich een springfout kon permitteren toen hij als laatste ruiter in die derde kwalificatiewedstrijd van start ging.

Gelegenheidscombinatie

En zo groot was ook zijn voorsprong op de nummer twee Harrie Smolders, die met Dolinn een gelegenheidscombinatie vormde. Dit paard is eigendom van Jennifer Gates, die door de uitbraak van het corinavirus vastzit in Amerika. ,,Ik train haar en zij vindt het belangrijk dat haar paard wedstrijden blijft lopen. Zij vertelde mij dat ik maar met Dolinn moest gaan doen wat mij goeddunkt en dat was in deze titel-strijd van start gaan’’, aldus Smolders.

Jeroen Dubbeldam, die in de openingswedstrijd iets teleurstelde met de twaalfde plaats, klom via gedegen ritten met Oak Grove’s Carlyle naar het brons.

Nadat hij 1 strafpunt voor tijdsoverschrijding kreeg in de eerste manche, reed Houtzager een ijzersterke tweede manche. Sterrehof’s Dante bleek nog steeds topfit en in staat om zonder eenmaal het hout te raken van start naar finish te springen. ,,Man, ik ben echt een blije winnaar’’, verzuchte hij na afloop van zijn winnende rit.

Dierenartsen aanwezig

Bondscoach Rob Ehrens blikte in Limburg nog even vooruit richting de Olympische Spelen van Tokio, volgend jaar.

,,Ik ben er mee ingenomen dat we dit Nederlands kampioenschap onder deze omstandigheden hebben kunnen verrijden. De ruiters konden hun paarden, net als in Tokio, in een overdekte hal losrijden, waardoor ze relatief kort in de open lucht behoefden te presteren. Onze dierenartsen waren aanwezig en hebben de paarden continu gemonitord om er achter te komen hoe zij zich na een prestatie onder zeer warme omstandigheden herstelden. Mede met de hier opgedane kennis en ervaring gaan we doorwerken richting de Olympische Spelen. En met het paardenmateriaal dat we dit jaar konden inzetten op het zwaarste niveau, zou het wellicht een moeilijk jaar zijn geworden. Nu ik de paarden hier heb zien presteren, hebben we er weer enkele paarden bij waar ik een beroep op kan doen. Niet nu meteen, maar ze rustig door laten ontwikkelen en ze volgend jaar inzetten.’’

Dat de 12-jarige Sterrehof’s Dante een paard is waarop Ehrens een beroep gaat doen, is na dit kampioenschap een stuk waarschijnlijker geworden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu