Springruiters vierde in landenwedstrijd op Olympische Spelen. Marc Houtzager gooit er twee balken af

Harrie Smolders op Bingo Du Parc. Foto: ANP

De Nederlandse springruiters hebben geen medaille gepakt in de landenwedstrijd op de Olympische Spelen. De equipe van bondscoach Rob Ehrens eindigde op de vierde plaats met 17 strafpunten.

De springruiters hadden zich op de valreep gekwalificeerd voor de finale met tien landen. Iedereen begon daarin weer op nul. Ehrens besloot in overleg met zijn ruiters om Willem Greve (Zypria S) in de finale te vervangen door Harrie Smolders.

Houtzager overschrijdt tijdslimiet

De 41-jarige Brabander, die als reserve was meegegaan naar Japan, sprong met Bingo du Parc foutloos én bleef binnen de tijd. Smolders zorgde er daarmee voor dat Oranje in de stand klom naar de vijfde plaats, nadat Marc Houtzager, geboren in Hoogeveen en wonend in Rouveen, met Dante als startende combinatie twee balken eraf had gereden en de tijdslimiet had overschreden (9 strafpunten).

Vermoeidheid leek toe te slaan

Maikel van der Vleuten, die eerder in de week individueel brons veroverde met Beauville Z, moest in de laatste ronde ook 8 strafpunten incasseren. De combinatie had in het individuele toernooi drie foutloze rondes neergezet, maar in de landenwedstrijd leek de vermoeidheid toe te slaan. Ook in de kwalificatie gooiden Van der Vleuten en Beauville Z er twee balken af.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu