Start BeNe-League handbal (met Hurry-Up) opnieuw onzeker door corona

Beeld van de eerste play-offwedstrijd van Hurry-Up tegen Volendam. Foto Boudewijn Benting

De start van de BeNe-League handbal met JD techniek Hurry-Up uit Zwartemeer staat door het toenemend aantal coronabesmettingen opnieuw op losse schroeven.

Het begin van de grensoverschrijdende competitie met vijf Nederlandse en zes Belgische teams was eerder wegens corona in september al een maand uitgesteld. Als nieuwe startdatum werd het weekeinde van 10 en 11 oktober vastgesteld. Maar of de elf clubs daadwerkelijk dan aan de handbalduels op het hoogste niveau kunnen beginnen, is nog maar de vraag.

Nieuwe harde maatregelen

De raad van toezicht van de BeNe-League vreest voor nieuwe harde maatregelen die wederom voor uitstel zullen zorgen. ,,We leven momenteel in een tijd waar de gebeurtenissen en veranderingen aan de orde van de dag zijn’’, schrijft de raad aan de elf clubs. ,,Op dit moment merken we zowel in België als Nederland dat de besmettingen met corona aan het stijgen zijn.’’

Gewezen wordt onder meer naar de bijeenkomst van de Belgische veiligheidsraad. ,,Het is de verwachting dat er nieuwe maatregelen worden aangekondigd. Ook in Nederland is er flink wat overleg, omdat vooral in de grote steden een grote groei is te zien van met corona besmette mensen’’, stelt de BeNe-League-leiding.

Code rood

Vanwege het stijgende aantal besmettingen riep de Belgische overheid voor Noord- en Zuid-Holland, waar de BeNe-League-teams Aalsmeer en Volendam hun thuisbasis hebben, code rood uit. Belgen die beide provincies bezoeken, moeten bij terugkeer verplicht in quarantaine en zich op corona laten testen. Of dit ook voor bezoekende Belgische teams geldt is nog onduidelijk, maar het laat zich raden dat ze gezien de situatie niet staan te springen om naar het westen van Nederland af te reizen.

Dat geldt mogelijk ook voor Zuidoost-Drenthe, waar Hurry-Up al twee duels (tegen Bevo en Aalsmeer) niet kon spelen in de naar voren gehaalde play-offs om de Nederlandse titel. Oorzaak is een met corona besmette speler, waardoor het team in noodgedwongen thuisquarantaine zit. De raad van toezicht van de BeNe-League wil daarom graag horen hoe de clubs tegen de huidige situatie aankijken. Daarna wordt besloten of de competitie zoals gepland kan doorgaan.

Opnieuw uitstel?

Een mogelijkheid is om de start van de BeNe-League opnieuw uit stellen en pas in november te laten beginnen. Dat biedt de mogelijkheid om de play-offs om de Nederlandse titel, waar natuurlijk geen Belgische teams aan te pas komen, eerst helemaal af te maken. Daarmee is Hurry-Up meteen af van het inhalen van de afgelaste duels tegen Aalsmeer en Bevo op een doordeweekse dag. Dat heeft niet de voorkeur.

Zo staat de thuiswedstrijd tegen Aalsmeer van deze zaterdag nu op dinsdag 13 oktober gepland. Bij het opnieuw uitstellen van de BeNe-League kunnen deze wedstrijden normaal in het weekeinde worden gespeeld.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
Coronavirus
menu