Jasmijn Gimbrère uit Niebert mocht verliezen, maar verrast tijdens REO tennistoernooi in Roden wederom met een knappe zege op topspeelster Bibiane Schoofs

Jasmijn Gimbrère won voor de tweede maal op rij het REO SocioHypotheek NRT van REO, een van de sterkst bezette tennistoernooien van Nederland, dat in elke categorie ook nog eens een noordelijke winnaar kende.

Jasmijn Gimbrère

Jasmijn Gimbrère Foto: Jan Kanning

Vorig jaar was de verrassing compleet, toen de destijds nog 19-jarige Niebertse doelbewust en zonder schroom het bij de vrouwen met drie sterren gedoteerde REO-toernooi op haar naam schreef. ‘Haar’ toernooi, zou je kunnen zeggen, want haar ouderlijk huis staat op een autokwartiertje van Roden, in Niebert.

Gestaag

In het afgelopen jaar was Gimbrère vooral in het ITF-profcircuit actief. Ze steeg heel gestaag op de wereldranglijst naar plek 1167 in het enkelspel en plaats 878 in het dubbelspel, waarin ze zelfs een matchpoint was verwijderd van toernooiwinst in Caïro.

Wat dat betreft trof ze in de finale met Bibiane Schoofs een tegenstander van formaat, eentje waar ze vooral van kan leren. De 33-jarige Edese won in haar carrière al 19 ITF-dubbeltoernooien en 9 enkel-ITF’s. Sinds ze traint onder Sven Vermeulen heeft Schoofs een stevige rentree in het internationale circuit gemaakt. Ze staat bijna duizend plekken boven Gimbrère op de wereldranglijst (283) en speelde de afgelopen jaren vaak kwalificaties van de grandslamtoernooien, al haalde ze slechts de hoofdtoernooien van Wimbledon en Roland Garros.

Beter dan gedacht

Een tegenstander waarvan je mag verliezen dus, al wilde Gimbrère dat per se niet. Haar strijdplan had ze zaterdag al klaar: vooral Schoofs’ sterke backhand mijden en dus haar forehand zoeken. Maar dat werd zondag, op het gravel van baan 1, allemaal heel anders. Binnen no-time kwam Gimbrère op 5-2 voor te staan en leek er geen vuiltje aan de lucht, maar toen kwam de Edese op stoom. Schoofs haalde Gimbrère bij, kwam op 5-5 en Gimbrère leek een lastige eindfase van de eerste set tegemoet te gaan, maar raapte zich bij elkaar. ,,Ik dacht: nu moet ik aanhaken. Geen domme fouten meer maken en focussen. Dat lukte.’’ En ze wijzigde haar plannen. ,,Mijn eigen backhand liep beter dan gedacht waardoor ik de backhandrally met haar steeds beter aandurfde. Daar pakte ik toch veel punten mee.’’ Gimbrère maakte 6-5, het werd 6-6, maar in de tiebreak pakte Schoofs slechts één punt: 7-1.

‘Meer kan niet’

In de tweede set begon Gimbrère wat moeizaam en leek het weer heel spannend te worden, maar herstelde ze snel. Schoofs maakte de meeste van het toch al forse aantal dubbele én onnodige fouten die werden gemaakt en Gimbrère won uiteindelijk op haar eerste matchpoint: 7-6, 6-4. ,,Ik speelde goed’’, zei de tweevoudig winnares, die een wild card kreeg voor het ITF-hoofdtoernooi van Oldenzaal, dat de komende week wordt gespeeld. ,,Ik ben heel tevreden. Winnen in het enkelspel én in de dubbel, meer kon ik niet doen, toch?’’

Met haar Russische gelegenheidspartner Anna Pribylova zegevierde ze in het dubbelspel na finalewinst op Hanneke Lodewijks (Breda) en Kristel van der Heijden (Zoetermeer).

Groninger

Opvallend: ook bij de mannen kwamen winnaars uit onze regio, daarbij aangetekend dat we voor het gemak Niels Lootsma als Groninger beschouwen. Daarover kunnen Bauke Mollema-achtige twisten ontstaan, want Lootsma werd in de stad Groningen geboren en woonde er vijf jaar, waarna hij opgroeide in Leeuwarden. ,,Maar ik voel me veel meer verbonden met Groningen’’, zei de 1.93 meter lange hardhitter, die al jaren in Amsterdam woont, zelf. ,,Hier wonen mijn vrienden, hier ben ik graag en heel vaak. Meer dan in Leeuwarden.’’

Verjaardagscadeau

Lootsma is net heringetreden na twee seizoenen die grotendeels verloren gingen door blessureleed aan zijn rechterschouder, maar hij staat nog steeds op plek 802 van de wereldranglijst. Vier jaar terug was hij hard op weg naar de ATP-circuit en reikte hij tot plek 423. ,,Mijn schouder is weer ok. Ik heb besloten niet te opereren maar te wachten en dat betaalt zich nu uit. Ik ga nu weer het ITF-circuit in, samen met onder meer Niels Visker. Kijken hoe hoog ik kan komen.’’ Op zijn 27 e verjaardag trakteerde Lootsma zichzelf alvast op de viersterren-toernooiwinst bij REO na een relatief eenvoudige zege in de finale op het Amsterdamse talent Deney Wasserman (6-4, 6-1).

REO-winst was er zelfs in de herendubbel: de gebroeders Sander en Jarno Jans, kinderen van de club, wonnen nu het toernooi wél. In de finale waren ze met tweemaal 6-4 te sterk voor Robin Grit (Meppel) en Rob van den Berg (Krimpen). Jarno speelde in de ochtend nog een kwalificatiewedstrijd voor het ITF in Oldenzaal en won die ook. ,,Het was wel wat veel’’, lachte de 21-jarige Rodenaar. ,,Maar hier hebben we het voor gedaan. Lekker!’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu