Nevland, Levchenko, Van Dijk, de Koeman-broers: corona-actie levert FC Groningen vanuit de hele wereld steun op

Erik Nevland kwam als een van de eerste oud-spelers in actie voor FC Groningen. Hier is hij samen met Evgeniy Levchenko en Serdar Özturk in het stadion tijdens de wedstrijd tegen NAC in december 2018. Foto: Archief ANP

FC Groningen probeerde in eerste instantie Stad & Ommeland te mobiliseren om de club te redden, maar inmiddels gaat de actie #laatonsweereensjuichen de hele wereld over.

FC Groningen presenteert zich graag als een volksclub waar een grote familie achter schuilgaat. Als puntje bij paaltje komt moet dat altijd maar blijken, maar het bewijs werd afgelopen week geleverd. Sinds de nood aan de man is bij de Trots van het Noorden sluiten zich de rijen. Sterker nog, FC Groningen ontvangt steun vanuit de hele wereld.

Grootscheepse campagne

Het nieuws dat de huidige directie een stevige sanering moet doorvoeren en een grootscheepse campagne is opgestart om heelhuids door de crisis te komen, drong vorige week door tot in Noorwegen. In Stavanger kwam Erik Nevland meteen in actie. De Viking maakte een appgroepje aan en stuurde zijn oude voetbalvrienden het volgende bericht:

‘Hallo allemaal. Ik hoop dat het goed met jullie gaat in deze shitperiode. Ik lees dat FC Groningen grote problemen heeft door Covid19, net als veel andere clubs in andere landen. De club vraagt supporters en sponsors om ze door deze moeilijke periode heen te helpen. Ik dacht: als wij als oud-spelers nou twee seizoenkaarten per persoon afnemen en die schenken aan mensen die om wat voor reden dan ook zelf geen kaart aan kunnen schaffen. Dan kunnen we daarmee de club misschien een boost geven richting betere tijden.’

Bekende oud-gedienden

De boodschap van de legendarische aanvaller miste zijn uitwerking niet. ,,Binnen de kortste keren hadden we een groep van veertig, vijftig man bij elkaar die seizoenkaarten wilde schenken’’, vertelt Henk Hagenauw. De voormalige verzorger en benenkneder van FC Groningen onderhoudt met veel (oud-)spelers nog contact en zette zich na het berichtje van Nevland schrap om zoveel mogelijk spelers en oud-stafleden te mobiliseren.

,,Een aantal bekende oud-gedienden was meteen bereid mee te werken’’, vertelt Hagenauw enthousiast. Het duurde maar even of Rasmus Lindgren, Yuri Cornelisse, Evgeniy Levchenko, Antoine van der Linden, Danny Buijs, Bruno Silva, Tim Matavz, Goran Lovre en Luciano meldden zich in de groepsapp. ,,Al die jongens hadden elkaar jaren niet gesproken, dus er kwam een hoop geouwehoer op gang, dat wil jij niet weten’’, lacht Hagenauw, die zelf werd gebombardeerd tot kartrekker namens de oud-stafleden. Daar schaarden zich onder anderen Hans Nijland, Henk Veldmate, Theo Huizinga en Ron Jans onder, gezamenlijk al goed voor 18 seizoenkaarten.

De grote kanonnen

Het is ons kent ons in de voetbalwereld. Het duurde niet lang voordat ook de grote kanonnen van FC Groningen zich gingen roeren. Bruno Silva bleek nog altijd goed contact te hebben met Luis Suárez en betrok de grote FC Barcelona-ster bij de actie. Hagenauw zocht contact met Virgil van Dijk en voormalig teammanager Theo Huizinga vond Arjen Robben bereid. Inmiddels was er ook een goed doel gevonden. Alle aangeschafte seizoenkaarten komen terecht bij Jeugdfonds Groningen, dat zich sinds jaar en dag inzet voor kinderen en jongeren uit gezinnen waar te weinig geld is voor de contributie van onder andere sportclubs.

Toen de wereldsterren zich vervolgens begonnen te roeren op social media trok er een golf van optimisme door de noordelijke voetbalwereld. Het was Suárez die aftrapte en zijn vele miljoenen volgers liet weten zijn eerste Europese club te steunen. Hij sloot af met de hashtag #laatonsweereensjuichen die prompt trending topic werd. Vanuit Bergamo volgde Hans Hateboer die drie seizoenkaarten afnam en vervolgens was het Virgil van Dijk die vanuit Engeland tekende voor vier stuks.

Band nog steeds sterk

Een hele lijst met namen kwam er achteraan, van Yoëll van Nieff vanuit Hongarije, Tim Sparv vanuit Finland (,,FC Groningen betekent veel voor mij & ik ben de club eeuwig dankbaar voor de mooie jaren in het noorden’’) tot de broers Koeman. De bondscoach meldde zich hoogstpersoonlijk en mede namens broer Erwin op Twitter met de mededeling dat de band met FC Groningen nog steeds sterk is en dat het eigenlijk vanzelfsprekend is dat de Koemannen de club steunen door middel van het doneren van vier seizoenkaarten.

,,Iedereen blijkt echt nog warme gevoelens bij FC Groningen te hebben’’, klinkt Hagenauw opgetogen. Tientallen seizoenkaarten zijn reeds gereserveerd voor het Jeugdfonds. ,,En de actie loopt nog, dus iedereen die wij niet hebben kunnen benaderen, mag zich melden.’’

Nieuws

Meest gelezen

menu