Stichting wil duizend seizoenkaarten afnemen bij FC Groningen voor goed doel

Erik Nevland, hier nog in zijn tijd als goalgetter van FC Groningen, zet zich tegen tegenwoordig in om de club door de coronacrisis heen te helpen.

Een nieuw op te richten stichting onder de naam ‘Laat ons weer eens samen juichen’ wil jaarlijks duizend seizoenkaarten afnemen van FC Groningen om die te verstrekken aan Groningers die onder de armoedegrens leven.

Het initiatief komt voort uit de grootscheepse campagne die FC Groningen onlangs optuigde om de ergste nood tijdens de coronacrisis te lenigen. De club heeft becijferd dat het, zonder ingrijpen, een scheur in de broek heeft van minimaal 5 miljoen euro als gevolg van de huidige toestand in de wereld. Naast een interne sanering en een collectief loonoffer heeft FC Groningen tal van acties in gang gezet om de schade zoveel mogelijk te beperken.

Huize Erik Nevland

Eén van de acties ontstond in huize Erik Nevland in Noorwegen. De voormalige spits van FC Groningen nam het initiatief om oud-spelers te bewegen een of meerdere seizoenkaarten van FC Groningen af te nemen en die beschikbaar te stellen aan het Jeugdfonds. Dat schiet gezinnen te hulp waar ouders bijvoorbeeld de contributie van de sportverenging niet meer kunnen betalen. Grote namen uit het verleden zoals Luis Suárez, Virgil van Dijk en Arjen Robben zegden hun medewerking toe. Samen brachten de oud-spelers en oud-medewerkers van de club vijftig seizoenkaarten bijeen, die worden ondergebracht in de nieuwe stichting.

Daarnaast is er een groep van elf investeerders en sponsors die zich garant stelt voor nog eens 375 seizoenkaarten. Daarmee krijgt de stichting, die vanaf nu toezicht houdt op het toekennen van de geschonken seizoenkaarten en het aanwijzen van de goede doelen, een vliegende start op weg naar het streefgetal van duizend kaarten à 219 euro per stuk.

Transparant proces

Voorzitter John de Jonge van de supportersvereniging is toegetreden tot het bestuur van stichting ‘Laat ons weer eens samen juichen’. ,,Bijzondere tijden leiden tot bijzondere initiatieven’’, constateert hij. ,,Het is voor ons zaak om zorgvuldig met de donaties om te gaan.’’ De toewijzing van de seizoenkaarten moet een transparant proces worden. ,,Het kan niet zo zijn dat de kaarten niet op de juiste plek terecht komen. Daarover zullen wij waken.’’

Erik Nevland is bereid gevonden om ambassadeur te worden van de stichting. ,,Fantastisch dat oud-spelers, sponsors en supporters zich samen inspannen voor de minder bedeelden in de maatschappij en dat we deze mensen iets moois kunnen bieden in de vorm van het bijwonen van een voetbalwedstrijd’’, zo laat de oude held vanuit Stavanger weten.

Glimlach op het gezicht

Ook burgemeester Koen Schuiling krijgt een rol. Hij neemt zitting in het comité van aanbeveling. ,,In een tijd dat we op allerlei plekken de gevolgen van de coronacrisis zien, moeten we samen veerkracht tonen’’, stelt de burgervader. ,,Daarbij mogen we zeker de mensen niet vergeten die al langere tijd moeite hebben om het hoofd boven water te houden. Een bezoek aan FC Groningen kan voor hen zorgen voor een glimlach op het gezicht.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu