Stofzuiger Marten de Roon zou ik bij Nederland altijd opstellen II Column Sjoerd Jansen

Het EK voetbal is tot nu toe een leuk toernooi. Die conclusie durf ik na de poulefase best te trekken.

Marten de Roon ruimt namens Nederland op. De Oostenrijker Stefan Lainer is te laat.

Marten de Roon ruimt namens Nederland op. De Oostenrijker Stefan Lainer is te laat. Foto Peter de Jong

Het hoogtepunt was natuurlijk de strijd in de ‘poule des doods’ waarin het lang onduidelijk bleef wie er door zou gaan naar de volgende ronde. Drievoudig Europees kampioen Duitsland keek tegen Hongarije twee keer tegen een achterstand aan en dreigde voortijdig de koffers te moeten pakken. Maar op het nippertje zorgde Leon Goretzka er met zijn gelijkmaker voor dat de Duitsers blijven en de Hongaren naar hun homofobe thuisland afreisden.

Wie het EK gaat winnen is voor mij nog ongewis. Het team dat constant op een hoog niveau speelt heb ik nog niet gezien. Ook favorieten als Frankrijk, België, Italië, Portugal en natuurlijk de Duitsers spelen niet altijd even briljant. Dat schept hoop voor Nederland, waarvan nog moet worden afgewacht hoe het er tegen sterkere tegenstanders gaat afbrengen. Tot nu toe is Oranje met het 5-3-2 vrij moeiteloos door de poulefase heen gekomen.

Wim Kieft

Het winnen van een toernooi heeft behalve met goed voetbal ook domweg met geluk te maken. Zo kopte Wim Kieft Nederland in 1988 tegen Ierland acht minuten voor tijd naar de halve finale, waarna uiteindelijk de titel werd gewonnen. Hij deed dat waarschijnlijk uit buitenspelpositie, maar de arbitrale leiding liet doorspelen en de VAR bestond nog niet. Gunstig is dat de Oranje-spelers volgens het schema met waarschijnlijk Engeland of Duitsland pas in de halve finale een tegenstander van zwaar kaliber tegenkomen. Aan de andere, veel zwaardere kant van het schema wordt het bijltjesdag en moeten België, Frankrijk, Italië, Portugal en Spanje met elkaar uitmaken wie er uiteindelijk in de finale gaat spelen.

Ze hebben allebei hun plus- en minpunten

De situatie van Nederland lijkt daardoor veel kansrijker dan velen voor het EK dachten. Natuurlijk kan het spel nog veel beter, maar dat kan zomaar gebeuren als het team verder groeit in het toernooi. Of Donyell Malen moet spelen of Wout Weghorst hangt een beetje van de wedstrijd af. Ze hebben allebei hun plus- en minpunten. Stofzuiger Marten de Roon zou ik echter altijd opstellen. Zonder hem kregen we tegen het zwakke Noord-Macedonië bijna vier doelpunten om onze oren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu