Stoor ik? Met Gradus Zwiers, voorzitter van het afgelaste Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi: 'Er kon zomaar iets fout gaan, dat wilden we niet'

Met de rubriek ‘Stoor ik...?’ haalt de sportredactie tijdens de coronacrisis een oud paardje van stal. Hierbij bellen we met iemand uit de sportwereld met de vraag hoe het hem of haar vergaat. Vandaag de voorzitter van het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi, Gradus Zwiers. Ook nu is de vraag…

Gradus Zwiers heeft ineens flink wat tijd over.

Gradus Zwiers heeft ineens flink wat tijd over.

Stoor ik?
,,Nee.”

Fijn. Wat bent u op dit moment aan het doen?
,,Ik ben de tafel aan het opruimen. Het eten is net op, dus we kunnen de avond tegemoet.”

Hoe was uw dag?
,,Het was een drukke dag. Toen bekend werd dat we het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi moesten afgelasten, kreeg ik een hoop reacties en vragen.”

Corona gooit ook bij jullie roet in het eten?
,,Klopt. Het toernooi is groot geworden door de toeschouwers en de sfeer die zij meebrachten. Door de coronaregels zouden we dit jaar maar één op de zeven toeschouwers binnen mogen hebben. Normaal gesproken komen er twintigduizend toeschouwers. Als je die niet meer kan toelaten, is de sfeer weg. Bovendien is het zelfs met een kleinere groep lastig om de regels te handhaven. Er ontstaat zomaar drukte bij de entree of de wc’s. We hebben tweehonderd vrijwilligers. Die moeten allemaal geïnstrueerd worden en je weet dat niet alles overkomt. Er kan dus zomaar iets fout gaan. Dat willen we niet.”

Wanneer hebben jullie het besluit genomen?
,,In juli hebben we als bestuur gezegd dat we begin september bij elkaar zouden komen. Afgelopen maandagavond hebben we unaniem besloten geen toernooi te organiseren. Alle clubs die uitgenodigd waren, krijgen trouwens nog een officieel bericht hiervan.”

Heeft u niet gedacht: we wachten nog heel even, misschien komen er nog versoepelingen?
,,Nee, ik denk eerder dat het weer strenger wordt. Het aantal besmettingen loopt weer op. We moeten dus een jaar wachten. Ik hoop dat we het normale leven snel weer kunnen oppakken.”

Hoe waren de reacties?
,,Iedereen was eigenlijk wel begripvol. Men vindt het jammer dat Protos Weering niet doorgaat, maar begrijpt ook wel dat het met alle regels niet te doen is. Heel jammer, want het is al 43 jaar op rij doorgegaan. Sneeuw of ijzel; het toernooi werd altijd gespeeld.”

Hoe lang bent u al bij het toernooi betrokken?
,,Vanaf het begin. Ik ben altijd vrijwilliger geweest, heb in het bestuur gezeten en ben nu de laatste vier jaar voorzitter.”

Dat betekent dat u dus voor het eerst in 44 jaar vrij bent rond de jaarwisseling. Wat gaat u met die tijd doen?
,,Poeh, daar heb ik nog helemaal niet over nagedacht. De maanden voorafgaand aan het toernooi was ik altijd druk met voorbereidingen. Dat valt nu ook weg. Ach, de tijd vult zich vanzelf wel. Ik ben niet getrouwd, dus ik kan helemaal zelf bepalen wat ik ga doen.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu