Stoor ik? Met basketballende globetrotter Jordy Kuiper: 'De situatie in Spanje is ernstig'

Jordy Kuiper, basketballer uit Groningen. Foto: Cesar Sanguino Mendez/Caceres

Met de rubriek ‘Stoor ik?’ haalt de sportredactie tijdens de coronacrisis een oud paardje van stal. Net als in vervlogen tijden bellen we deze weken dagelijks een sporter met de vraag hoe het hem of haar vergaat. Deze keer de Groningse basketballende globetrotter Jordy Kuiper (24). En de eerste vraag is altijd...

Stoor ik?

„Uuhhh, nee hoor. Ik ben net klaar met een mini-thuisworkout – beetje opdrukken, buikspieren, de benen trainen – en stond op het punt online Call of Duty (schietspel op de computer, red.) te spelen met een paar basketballers uit Spanje en Amerika, die ook in quarantaine zitten. Je moet toch wat doen? Daarnaast heb ik altijd tijd voor Dagblad van het Noorden . Dat weet je toch?”


Ik zag via Instagram dat jij jezelf dezer dagen thuis nou niet bepaald hoeft te vervelen.

„Ik blijf inderdaad wel bezig. Doorgaans verzamel ik retro-videospelletjes voor bijvoorbeeld de Nintendo, en daar heb ik nu profijt van. Laat ik zeggen: de videogame-nerd in mij heeft genoeg te doen. Daarnaast heb ik van de club (het Spaanse Cáceres, red.) trainingsschema’s meegekregen waaraan ik mij houd.”


Maak ik hieruit op dat je niet meer in Spanje bivakkeert?

„Klopt! Ik pingpong in de stad Groningen tussen mijn moeder in de Oosterparkwijk en mijn vader in Lewenborg. Het escaleerde in Spanje dusdanig dat ik na overleg met mijn club besloot om in de nacht van zondag op maandag via Portugal naar Nederland te vliegen, voordat het niet meer zou kunnen. Achteraf een goede beslissing, want toen ik bijna in Groningen aankwam, sloot Spanje de grenzen.”


Je ouders zullen wel blij zijn...

„Zeg dat wel, en ikzelf ook. De situatie in Spanje is ernstig, politie en het leger forceren er huisarrest. Daarnaast verkeerde ik in onzekerheid, want de competitie lag stil. Het werd maar niet duidelijk of de stekker er definitief uit zou worden getrokken. Nog steeds niet, overigens... Absurd. In omringende landen is het seizoen definitief ten einde, terwijl de situatie daar nog niet zo erg is als in Spanje.”


Over onzekerheid gesproken... Hoe ziet jouw toekomst eruit?

„Mijn contract loopt over twee maanden af, dus dat weet ik nog niet. Als de bond besluit de competitie alsnog te hervatten, dan keer ik terug om de resterende wedstrijden te spelen. Verder heb ik wederom een goed jaar gedraaid, dus over interesse van andere clubs maak ik mij totaal niet druk. Ik stap open de transferperiode in, bereid om naar alles en iedereen te luisteren.”


Ook naar een club als Donar?

„Ook Donar, als dat voor mij uiteindelijk in het complete plaatje past. Het is daarnaast de club waar ik van jongs af aan fan van ben. Sterker nog: ik heb vorig jaar met Erik Braal om tafel gezeten. Maar op dat moment was Spanje voor mij een logischere stap in mijn carrière. Ik wil graag EuroLeague spelen.”


Ho eens even... EuroLeague? Geen NBA?

„Natuurlijk wel! De NBA is voor iedere basketballer het hoogst haalbare, maar hier in Europa is dat de EuroLeague. Er is echter nog geen enkele Nederlander geweest die de Dutch Basketball League daarvoor succesvol als sprinkplank gebruikte. Maar zoals gezegd: ik zeg nooit bij voorbaat nee tegen een club.”

Nieuws

Meest gelezen

menu