Stoor ik? Met damgrootmeester Roel Boomstra: Overdag studeren, 's avonds dammen

Met de rubriek ‘Stoor ik?’ haalt de sportredactie tijdens de coronacrisis een oud paardje van stal. Net als in vervlogen tijden bellen we dagelijks een betrokkene uit de sportwereld met de vraag hoe het hem of haar vergaat. Deze keer dammer Roel Boomstra (27). De Groninger grootmeester aast op een nieuwe wereldtitel, maar voordat het zover is moet er een natuurkundestudie worden afgerond. En de eerste vraag is altijd...

Roel Boomstra.

Roel Boomstra. Foto: Ruben Meijerink / APA FOTO

Stoor ik?

„Een beetje, ik ben momenteel druk met afstuderen. Maar daarom hebben we via de app een belafspraak gemaakt.” 

Wil de studie wat vlotten?

„Ja, gek genoeg komt de coronacrisis mij wat dat betreft wel goed uit. Ik heb nu alle tijd om thuis mijn masteronderzoek op papier te zetten. Het gaat over bacteriën die diep in zee leven. Die hebben technieken om licht op te vangen en zo in leven te blijven. Met ons onderzoek proberen wij dat proces met de computer te simuleren. Ik hoop het voor de zomer af te hebben, daar ligt de deadline.”

En daarna begint de fulltime voorbereiding op de wedstrijd tegen de Rus Alexander Georgiev, met als inzet de vorig jaar door hem veroverde wereldtitel. Is er al een datum gepland?

„Nee nog niet. Er loopt wel het een en ander, waarbij gemikt wordt op begin 2021. Veel meer kan ik daarover niet kwijt. Wel kan ik zeggen dat ik er enorm veel zin in heb.”

Zo’n 100.000 euro aan prijzengeld lijkt mij een aanlokkelijk vooruitzicht...

„Uuuh, ja, nee, natuurlijk. Maar dat is voornamelijk een voorwaarde van mijn tegenstander, die hij stelde nadat ik hem had uitgedaagd. Een mooi streven en we zullen zien waar het op uitkomt. Of het haalbaar is, weet ik niet. Met de vorige twee wedstrijden waar ik om de wereldtitel streed, was zo’n 30.000 euro gemoeid.”

In hoeverre heb jij tijdens het afstuderen tijd om je tot het dambord te wenden?

„Ik ben overdag voornamelijk bezig met mijn studie, ’s avonds dam ik. Zo doe ik met mijn club, Hijken DTC, mee aan een onlinetoernooi. We zitten in de kwalificaties voor de knock-outfase en hebben tot nu toe bijna alles gewonnen. Verder spelen wij bij de club regelmatig onderling tegen elkaar. Normaal gesproken kwam ik daarnaast driemaal per maand met andere dammers samen op Papendal (Centrum voor Topsport en Onderwijs in Arnhem, red.). Dat gebeurt ook nu nog, maar dan online.”

Jij hebt je tijdens deze coronacrisis, net als vele van jouw vakgenoten, dus ook aan het online dammen gewaagd. Hoe bevalt dat?

„Online wedstrijden worden gespeeld met minder bedenktijd, meestal een kwartier. Dat maakt het een stuk makkelijker tijdens een partij om de concentratie te behouden. Daarnaast is het een ideale optie om nog te dammen, aangezien alle toernooien die in de zomer zouden plaatsvinden zijn afgelast.”

Daarover gesproken: kan het rondzwervende coronavirus voor een afgelasting van jouw wereldtitelstrijd tegen Georgiev zorgen?

„Of en wanneer die ontmoeting plaatsvindt, moeten we afwachten. Voor nu dus ergens begin 2021. Als het wordt uitgesteld, heb ik in ieder geval meer tijd om mij voor te bereiden.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu