Stoor ik? Met grasbaanliefhebber Richard Gelsema: 'Het is onfatsoenlijk om sponsoren te benaderen'

Met de rubriek ‘Stoor ik?’ haalt de sportredactie tijdens de coronacrisis een oud paardje van stal. Net als in vervlogen tijden bellen we dagelijks een betrokkene uit de sportwereld met de vraag hoe het hem of haar vergaat. Deze keer slager Richard Gelsema (53), tevens voorzitter van de onlangs afgelaste internationale grasbaanraces in Aduard. En de eerste vraag is altijd...

Grasbaanracer Romano Hummel (links) en Richard Gelsema, voorzitter van Stichting Grasbaan Aduard.

Grasbaanracer Romano Hummel (links) en Richard Gelsema, voorzitter van Stichting Grasbaan Aduard. Foto: Jan Willem van Vliet

Stoor ik?

„Nee hoor, maar ik loop ondertussen even weg uit de werkplaats. Zoveel lawaai altijd hier...”


Jullie hebben kortgeleden besloten om de grasbaanraces die in juli waren gepland, af te gelasten...

„Dat klopt... Toen de eerste coronamaatregelen werden aangekondigd, waren wij al druk bezig met de voorbereidingen. Sindsdien zegden medeorganisatoren evenementen af: eind maart het WK ijsspeedway in Heerenveen, tijdens Pasen de internationale grasbaanraces in Balkbrug, de week erop de races in Fries en Joure. Ondertussen vroegen wij onszelf ook af wat we nou moesten doen. Medewerkers vreesden het risico op besmetting en de sponsorcommissie gaf aan het lastig te vinden in deze tijden sponsoren te benaderen. Uiteindelijk hebben wij daarom besloten het af te gelasten.”


Hoe lastig was het om die knoop door te hakken?

„Het is gewoon puur onfatsoenlijk om sponsoren te benaderen. Een aantal groteren hadden waarschijnlijk wel meegedaan, maar het merendeel aan sponsoren zit in de horeca. Die hebben het al zo lastig. 50 a 60 procent had daarom waarschijnlijk gezegd: ‘Sla mij dit jaar maar even over’. Daarmee was het ook onmogelijk geweest om internationale coureurs hierheen te halen, omdat er geen geld zou zijn geweest om hun reiskosten en startgeld te betalen. Achteraf is het een goede beslissing gebleken, aangezien dinsdag bekendgemaakt werd dat evenementen tot 1 september niet zijn toegestaan.”


Jouw oogappel en de lokale held, Romano Hummel, zal er dit jaar dus niet met de winst vandoor gaan...

„Nee, ik beheer inderdaad ook nog zijn stichting. Wat dat betreft is het heel jammer dat het niet doorgaat. Romano wilde zich dit jaar weer laten zien en kwalificeren voor het WK.”


Is het verplaatsen van de races naar het najaar een optie?

„Nee dat is niet mogelijk. Wij organiseren de races op het sportpark van VV Aduard en zitten daarom vast aan de zomerperiode, waarin niet wordt gevoetbald. Nu maar kijken of het volgend jaar in de zomer zomer wél kan doorgaan en zo ja: in welke vorm.”


Jij bent in het dagelijks leven niet fulltime voorzitter van Stichting Grasbaan Aduard, maar slager. Valt er dezer dagen nog wat te slachten?

„Wij hebben het geluk dat een slager net als de supermarkt, groenteboer en bakker open mag. Aan de andere kant heeft het wel impact op de horecakant van ons bedrijf. Er zijn geen barbeques, visclubs en ook de gehaktballen bij de voetbalclub vallen weg.. Maar goed, we kunnen de rekeningen nog betalen. Hoewel je wat dat betreft aan jezelf moet denken, moet ik bekennen dat ik de eerste weken een knoop in mijn maag had. Ik durfde haast geen facturen te sturen naar mijn vaste leveranciers. Die hebben het ook lastig. Deze tijden bezorgen mij een heel dubbel gevoel.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu