Strand Larsen geeft met wereldgoal best denkbare antwoord op plek op de bank. 'Ik heb mijn punt gemaakt' | interview

Dat uitgerekend hij, Jørgen Strand Larsen, ver in blessuretijd de winnende maakte voor FC Groningen tegen SC Cambuur. Het was alsof het zo moest zijn. Soms zijn voetbalverhalen zo mooi.

Jørgen Strand Larsen wordt bedolven onder medespelers. ,,Ik kreeg geen adem meer.''

Jørgen Strand Larsen wordt bedolven onder medespelers. ,,Ik kreeg geen adem meer.'' Foto: ANP/Jeroen Putmans

Vorig seizoen was de 21-jarige spits een tijdje de gevierde man in de Euroborg. Oké, het was een zwaar jaar voor de Noorse international, die vanaf zijn oude club Sarpsborg 08 FF zonder vakantie of vrije dag de overstap maakte naar FC Groningen. Aan het eind van de rit was dat wel te merken, maar toen had de meestal goedlachse Strand Larsen er toch al mooi negen in liggen voor de noordelijke voetbaltrots.

In de voorbereiding kreeg hij afgelopen weken te maken met een andere werkelijkheid. Met de komst van Michael de Leeuw bleek zijn basisplaats ineens lang niet meer zo zeker. En toen ook Romano Postema nog aan de poort begon te morrelen van het keurkorps van Danny Buijs, was Strand Larsen zomaar derde spits in plaats van de gevierde topscorer van een paar maanden eerder.

Moeilijk te verkroppen

Het was moeilijk te verkroppen voor de Noor. Hij wist zijn frustraties nauwelijks te verbergen. Af en toe stond Strand Larsen met een gezicht als een oorwurm langs de zijlijn. Een groet kon er soms niet eens meer af. Uiteindelijk besefte hij dat hij maar één antwoord kon geven. Dat deed hij. En hoe.

In de 72ste minuut mocht de aanvaller in het Cambuur-stadion Ahmed El Messaoudi vervangen. Achttien minuten had hij. Plus zes minuten blessuretijd. Het was genoeg. De officiële speeltijd was vier minuten verstreken toen een lange peer van achteruit van de net binnen de lijnen gekomen Bjorn Meijer op het bovenbeen van Strand Larsen belandde. De Scandinaviër stond met zijn rug naar de goal, aan de ketting bij de Friese verdedigers Calvin Mac-Intosch en Marco Tol. Hij leek geen kant op te kunnen, wipte de bal een keer met zijn knie omhoog, liet hem op de grond stuiten waar hij controle probeerde te krijgen. Daarna besloot hij de bal twee keer hoog te houden, waarna de onwaarschijnlijke omhaal volgde die op miraculeuze wijze achter de Friese doelman Sonny Stevens verdween.

Geen lucht meer

Strand Larsen werd bedolven onder zijn medespelers. Zelfs assistent-trainer Adrie Poldervaart sprintte vanaf de bank in recordtempo naar het krioelende stel op het veld om het feestje mee te vieren. ,,Ik kreeg bijna geen lucht meer’’, blikte de Noor na afloop terug op die massale uitbarsting van vreugde, waarbij hij helemaal onderop de stapel lag. Hij was eerst nog bang voor buitenspel. ,,Dat was in eerste instantie het enige waar ik aan kon denken. Ik dacht: vieren we dit zo met zijn allen, gaat het hele feest straks niet door. Dan had ik mezelf wel willen vermoorden.

Het duurde niet lang of er was witte rook vanuit Zeist. ,,Toen dacht ik: o mijn God. Zo heb ik ze nog nooit gemaakt’’, jubelde Strand Larsen. ,,Met een omhaal. En dan zo ver in blessuretijd. Dat is wel echt uniek hoor. Van dit soort doelpunten kan je alleen maar dromen.’’

Vooraf best wel boos

Er zat ook een vleugje nijd in zijn uithaal. ,,Ja, eerlijk gezegd was ik vooraf best wel boos dat ik niet in de basis stond, maar dat hoort ook bij het spelletje. Dat is voetbal. Soms neemt de trainer beslissingen waar je niet blij van wordt. Daar moet je je dan bij neerleggen. Er kunnen niet 22 spelers tegelijk spelen. Blijkbaar pasten er andere spelers beter bij deze wedstrijd of waren ze beter in vorm dan ik. Uiteindelijk was ik blij dat ik nog een kans kreeg om mezelf te laten zien. En dat ik dan zo scoor, ja, dat is geweldig. Mijn tiende doelpunt in de eredivisie. Eindelijk. Dat er nog maar vele mogen volgen. Ik heb in ieder geval mijn punt gemaakt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu