Strand Larsen zadelt Buijs op met luxeprobleem: wie moet er komend weekend in de spits staan bij FC Groningen?

Met zijn winnende wereldgoal tegen SC Cambuur heeft Jørgen Strand Larsen zijn trainer Danny Buijs voor een groot vraagstuk geplaatst. Verdient iemand die bij het scheiden van de markt zo’n mooie en belangrijke treffer maakt eerherstel? Of moet de Noor zaterdag tegen FC Utrecht gewoon weer plaatsnemen op de bank?

Kan Danny Buijs nog om Jorgen Strand Larsen heen voor het naderende thuisduel tegen FC Utrecht?

Kan Danny Buijs nog om Jorgen Strand Larsen heen voor het naderende thuisduel tegen FC Utrecht? Foto: Jeroen Putmans

Zijn wonderschone doelpunt ging het hele land over en ook in Scandinavische contreien kwam de wereldgoal van Jørgen Strand Larsen ongetwijfeld voorbij in de sportrubrieken. De 21-jarige spits, die vorig seizoen vanwege gebrek aan concurrentie de alleenheerschappij had bij FC Groningen in de punt van de aanval, zette zijn naam in één keer weer op de kaart, nadat hij tijdens de voorbereiding degradeerde van eerste naar derde spits.

Buijs heeft in het systeem dat hij op dit moment hanteert plaats voor twee spelers in de voorste linie. Daarbij opteert de trainer voor een speler met diepgang naast een balvaste aanvaller. De laatste positie werd tegen Cambuur naar behoren ingevuld door Ahmed El Messaoudi. Strand Larsen had dolgraag als diepste spits aangewezen willen worden, maar zag tegen Cambuur, net als tijdens de voorbereiding, dat de voorkeur uitging naar Michael de Leeuw.

Herboren Romano Postema

Om het allemaal nog erger te maken voor de Noor koos Buijs in de rust voor het inbrengen van de als herboren teruggekeerde Romano Postema, die op veel sympathie kan rekenen van de trainer. ,,Hij viel geweldig in, met zoveel diepte en zoveel intensiteit’’, sprak Buijs tevreden. Alleen de doelpunten ontbraken, terwijl Postema daar wel een uitgelezen kans voor kreeg. Buijs gaat er vanuit dat die goaltjes wel gaan vallen. ,,Hij heeft vorig seizoen bij FC Den Bosch bewezen dat hij het kan. Het moet alleen niet in zijn hoofd gaan zitten. Het komt wel. Hij is nog maar negentien.’’

De diepgang die Postema met zich meebracht miste Buijs tijdens de voorbereiding bij Strand Larsen. Dat was de reden waarom de Noorse spits, vorig seizoen nog goed voor negen doelpunten, de afgelopen weken op het derde plan belandde. ,,Dat hij goals kan maken met aanvoer van de zijkanten, dat weten we. Dat heeft hij vorig seizoen al laten zien. Maar we hebben nu ook andere jongens die dat kunnen. Er is een mooie concurrentiestrijd ontstaan.’’

Wake-up-call

Of die in de aanloop naar FC Utrecht in het voordeel uitpakt van Strand Larsen is nu de grote vraag. Zijn wereldgoal heeft wel iets teweeg gebracht, ook bij Buijs. ,,Het is een enorme opsteker voor hem. Daar ben ik blij om. Het doet wel iets met een speler als je er even naast staat. Dat knaagt, brengt misschien twijfel met zich mee, al is dat niet de bedoeling. Het kan ook een wake-up-call zijn. Niets is makkelijker voor een mens dan zeggen dat je alles doet wat binnen je mogelijkheden ligt, want vaak blijkt de grens toch hoger te liggen. We hopen dat die lat ook bij hem nog verder omhoog gaat.’’

Voor het naderende thuisduel laat Buijs zich niet in de kaarten kijken. De oefenmeester bekijkt van wedstrijd tot wedstrijd welke spelers hij nodig heeft. Als het eerste optreden in de Euroborg net zoveel sfeer en spektakel met zich meebrengt als het openingsduel tegen Cambuur, dan zit de achterban van FC Groningen komend weekend hoe dan ook gebeiteld. Er hing een ouderwetse voetbalsfeer in het Cambuur-stadion. De Groningers bleven onder dat alles ijzig kalm en lieten de Leeuwarder storm rustig en gecontroleerd uitrazen. Al snel werd het eigen spelletje over de kunstgrasmat uitgerold: vroeg druk zetten vanuit een hechte organisatie en in balbezit snel het doel van de tegenstander opzoeken.

Vizier Suslov nog niet op scherp

Het leidde in de zesde minuut al tot een grote kans voor Tomas Suslov, maar de Slowaak had zijn vizier nog niet op scherp staan. Na twintig minuten probeerde Suslov het nogmaals tegen het nog lang niet complete Cambuur, maar zijn schot vloog over. De Groningers bleven rustig op hun prooi wachten en boekten in de 33ste minuut succes. Suslov nam de hoekschop, vond in het strafschopgebied Ahmed El Messaoudi, die in de lucht zijn bewaker Doke Schmidt aftroefde en de bal geplaatst in de rechter benedenhoek kopte: 0-1.

Na de openingstreffer had FC Groningen nog steeds het betere van het spel. Vlak voor rust had het tot de 0-2 kunnen leiden. Michael de Leeuw nam een voorzet van Gabriel Gudmundsson in één keer op de slof, maar raakte de bal niet goed. Daardoor werd het een gemakkelijke prooi voor Cambuur-doelman Sonny Stevens.

Rollen omgedraaid

Na rust kwam er een ander Cambuur uit de kleedkamer en liet FC Groningen zich alsnog overrompelen. De rollen werden razendsnel omgedraaid. Analist Marnix Kolder zag het misgaan. ,,Wessel Dammers speelde in de eerste helft op het middenveld, maar zakte na rust een linie naar achteren. Hij ging spelen als derde centrale verdediger. Daardoor kwam Azor Matusiwa in zijn eentje op het middenveld te staan, waardoor er geen druk meer op de bal kwam.’’

Tomas Suslov en Ahmed El Messaoudi had verdedigend meer hun steentje moeten bijdragen. ,,Maar dat gebeurde niet’’, zag Kolder. ,,Dus liet FC Groningen zich door Cambuur het kaas van het brood eten en raakten ze de grip kwijt. Van wat in de eerste helft goed ging, de acties over de zijkanten met Gabriel Gudmundsson en Mo El Hankouri, daar zag je na rust niets meer van terug. Dat kwam mede door een feller Cambuur, maar ook door de tactische omzetting van FC Groningen die niet goed uitpakte.’’

Schitterende redding Leeuwenburgh

Het leidde tot verschillende kansen voor de Friezen. De eerste ontstond toen Issa Kallon Mike te Wierik uitspeelde, de bal voorgaf om Michael de Breij de mogelijkheid te geven zijn oude werkgever pijn te doen, maar die kans liet de oud-Groninger onbenut. Even later verscheen Sam Hendriks namens Cambuur in kansrijke positie voor het doel van FC Groningen, maar ook hij verzuimde de trekker over te halen. Een daverend schot van Kallon had daarna ook nog de gelijkmaker kunnen opleveren voor Cambuur, maar deze keer was het de nieuwe FC Groningen-doelman Peter Leeuwenburgh die op schitterende wijze redding bracht. Met een zweefduik tikte hij de bal met één hand over de lat.

Buijs bracht intussen vers aanvalsbloed binnen de lijnen. Romano Postema verving de onzichtbare Cyril Ngonge en had FC Groningen de bevrijdende 0-2 kunnen, nee, moeten schenken. Oog in oog met Cambuur-doelman Stevens produceerde het talent uit eigen kweek niet meer dan een slap schot dat rechtstreeks in de handen van de keeper belandde. ,,Dat had zeker een goal moeten zijn’’, meende ook oud-spits Kolder.

Wereldgoal

Het was vragen om problemen en die kwamen er In de 68ste minuut, toen Cambuur erin slaagde de verdediging van FC Groningen volledig uit te spelen. De voorzet van invaller Jamie Jacobs kwam perfect voor de voeten van Robin Maulun terecht, die doeltreffend uithaalde. Het toch al uitgelaten stadion ontplofte. Toch kreeg FC Groningen, na nog een driedubbele wissel, de zaken weer onder controle. Mo El Hankouri kreeg nog een goede mogelijkheid, maar er leek uiteindelijk niet meer in het vat te zitten, totdat Jørgen Strand Larsen diep in blessuretijd zijn huzarenstukje afleverde.

,,Het was een wereldgoal’’, zei Kolder. ,,Het leek erop dat het 1-1 zou blijven, maar Strand Larsen redde FC Groningen.’’ Of de analist de zege ook terecht vond? ,,Ja. De eerste helft ging het gelijk op, maar FC Groningen heeft de grootste kansen gehad. Ze hebben het zichzelf in de tweede helft alleen enorm moeilijk gemaakt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
FC Groningen
menu