Strijd om natuurijsmarathon brandt los

De ijsbaan in Noordlaren

De kans op de eerste natuurijsmarathon is in Noord-Nederland het grootst. Dat zegt Willem Hut, competitieleider van de KNSB.

De kans op de eerste natuurijsmarathon is in Noord-Nederland het grootst. Dat zegt Willem Hut, competitieleider van de KNSB.

Hut is de man die de schaatsmarathon moet uitschrijven en die bepaalt in welke plaats gereden wordt.

De jarenlange strijd om de eerste marathon op natuurijs wordt, na een kleine periode met ijzel, voortgezet nu het weer vriest. Nadat Gramsbergen en Haaksbergen in 2007 en 2008 de noordelijke kanshebbers Noordlaren en Veenoord te snel af waren, lijkt het Noorden nu aan de winnende hand. Gramsbergen is afgehaakt, terwijl Arnhem zijn skeelerbaan inzet.

Noordlaren en Veenoord

Er zijn voorlopig drie gegadigden over, nu nieuwkomer Arnhem niet genoeg vorst lijkt te hebben. Noordlaren en Veenoord hebben volgens Hut de beste papieren ten opzichte van Haaksbergen. ,,In het noorden van het land is de vorst wat strenger dan bij Haaksbergen'', zegt Hut.

Jan Geert Veldman van ijsvereniging De Hondsrug (Noordlaren) acht de kans dat morgenochtend de marathon kan worden uitgeschreven voor morgenavond 75 procent. ,,En dan zijn er twee kandidaten: Veenoord en Noordlaren.''

Drie centimeter

Collega Margriet Sieben van ijsvereniging Nieuw-Amsterdam/Veenoord, dat de ijsstrijd voor het laatst won in de winter van 2005/2006, schat de kansen voor Drenthe ook hoog in, hoewel de sintelbaan meer vorst nodig heeft dan het asfalt van Noordlaren. ,,In elk geval heb ik tegen Jan Geert gezegd: laten we de primeur dit jaar in het Noorden houden'', lacht Sieben.

Om de marathon uit te schrijven is een ijsdikte van drie centimeter nodig. Het peloton marathonschaatsers vertrekt rond woensdag naar Oostenrijk voor de wedstrijden op de Weissensee, dus het is kort dag voor een natuurijsmarathon.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu