Sudosa verrast in bekerduel tegen Donitas

Sudosa-speelster Iris Reinders doet een ultieme poging om de bal van de grond te houden. Foto: Archief / Jan Kanning

De volleybalvrouwen van Nijhuis Telecom/Sudosa-Desto hebben voor een bekerstunt gezorgd. In de volle Asser sporthal De Timp werd eredivisionist Ubbo Emmius Fonds Donitas met 3-0 uitgeschakeld. De Assenaren treffen in de kwartfinale nu Eurosped.

De volleybalvrouwen van Nijhuis Telecom/Sudosa-Desto hebben voor een bekerstunt gezorgd. In de volle Asser sporthal De Timp werd eredivisionist Ubbo Emmius Fonds Donitas met 3-0 uitgeschakeld. De Assenaren treffen in de kwartfinale nu Eurosped.

Het contrast kon haast niet groter zijn. Op het veld waren de volleybalsters van Sudosa uitgebreid bezig met een vreugdedans; een paar meter verderop, in de hoek van de sporthal, stond de selectie van Donitas diep te treuren en ook te analyseren.

De Groninger studenten wonnen in de eredivisie tot nu toe geen enkele wedstrijd, maar van topdivisieploeg Sudosa had – zo was de insteek - toch gewonnen moeten worden. Nee dus. Wat de nederlaag nog veel pijnlijker maakte, was dat Donitas kansloos verloor van een ploeg die een divisie lager speelt en ook nog in de onderste regionen bivakkeert. Tekenend was dat Donitas in de derde set een voorsprong van 6-0 niet vast kon houden en die laatste set ook nog dik verloor met 25-15.

Wanhopig
Donitas-coach Arno van Solkema moet er haast wanhopig van worden; in de competitie in de eredivisie nog geen wedstrijd gewonnen en nu ook nog uit de beker gevlogen. De enige winst dit seizoen werd geboekt in de Noord Nederland Cup enkele weken geleden in Vries. De collega-studenten van Veracles werden toen verslagen. Van Solkema: ,,Het is echt een kwestie van een gebrek aan zelfvertrouwen op het moment dat de ploeg het veld in stapt. We werken aan verbetering; tijdens de besprekingen is iedereen het met elkaar eens, maar in het veld komt het er niet uit.''

Het falen van Donitas – de ploeg moest het vrijwel de hele wedstrijd doen zonder het zieke kanon Fleur Savelkoel - laat onverlet dat de vrouwen van Sudosa prima voor de dag kwamen. De Assenaren begonnen enthousiast en met veel zelfvertrouwen aan de klus. De pupillen van Sudosa-coach Mark Afman lieten ook nog leuk en attractief volleybal zien, met spelverdeler Margrietha Top, de aanvallers Anike van Oosterom en Iris Reinders als uitblinkers.

'Geen verrassing'
De hevig meelevende Sudosa-coach Afman was uitermate in zijn nopjes met het positieve bekerresultaat. ,,Maar de overwinning is voor mij eigenlijk geen verrassing. Wij spelen in de competitie vooral goed tegen de ploegen die aardig kunnen volleyballen. Tegen de mindere ploegen gaat het moeizamer. Jammer is wel dat we in de kwartfinale een uit- en een thuiswedstrijd spelen. Dan is de kans op een verrassing veel minder groot.'' De komende tegenstander Eurosped uit Almelo staat op de vijfde plaats in de eredivisie, Donitas negende.

Van Oosterom (22): ,,Eigenlijk was het helemaal geen spannende wedstrijd. Het ging voor ons heel gemakkelijk. Ik denk wel dat Eurosped een heel stuk lastiger wordt.'' En Top: ,,We hebben vanavond heel stabiel gespeeld, terwijl de foutenlast bij Donitas hoog was.. In de competitie spelen we nu ook hel behoorlijk en dat zag je vanavond wel terug.''

Donitas kan zich nu weer helemaal richten op de competitie. Morgen komt Regioploeg Zwolle Volleybal op bezoek, terwijl Sudosa uit moet naar koploper Dynamo.Apeldoorn.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu