Supporters van Donar halen seizoenkaart in speciale Drive-thru, maar Europese duels in eigen huis zijn ver weg

De Donar Drive-thru werd vrijdag bezocht door zo'n 500 fans. Zaterdag volgt nog eens zo'n portie. Foto Donar/Claus Dijk

Juist op het moment dat 500 fans via een speciale ‘Donar Drive-thru’ hun seizoenkaart konden ophalen, kreeg de club te horen dat er dit jaar waarschijnlijk geen Europese thuiswedstrijden zijn.

Het was een mooi gezicht in de parkeergarage voor Martiniplaza. Een lange sliert auto’s, stuk voor stuk gevuld met Donar-fans, dook ondergronds om via verschillende stops achtereenvolgens de bestelde seizoenkaarten, een speciaal Donar-magazine en een miniatuurtje van de mascotte Thunder in ontvangst te nemen. Goldcard-houders en businessclubleden ontvingen daarnaast nog een tegoedbon voor de Donar-fanshop.

Het is één van de acties die de club op touw heeft gezet om in deze tijd de binding met de achterban vast te houden. Vrijwilligers deden hun best om de coronaproof ingerichte drive-in naar behoren te laten functioneren. Dat lukte uitstekend. Na de eerste stroom van 500 supporters worden er vandaag nog eens 500 fans verwacht in vooraf gereserveerde tijdvakken om hun spullen in ontvangst te nemen.

Minder leuk nieuws

Kort na sluiting van de ‘Donar Drive-thru’ had de club minder leuk nieuws te melden, want het ziet ernaar uit dat er dit seizoen geen Europese wedstrijden te zien zijn in Martiniplaza. De Europese basketbalkoepel FIBA maakte gisteren bekend het hele format van uit- en thuiswedstrijden in de FIBA Europe Cup van tafel te vegen door de omstandigheden in de wereld op dit moment. In plaats van de uit en thuis-structuur is besloten de wedstrijden te laten spelen op één locatie in een coronavrije bubbel.

Omdat er 24 clubs gekwalificeerd zijn voor het reguliere seizoen, zullen deze worden ingedeeld in zes groepen van vier teams elk. Dat betekent dat de groep F van Donar, die na het terugtrekken van Mornar Bar nog uit drie teams bestond, wordt uitgebreid met één extra team. Dat is BC Parma uit Perm, Rusland.

Eén keer tegen elkaar

De groep van Donar bestaat naast Donar uit BC Parma, Heroes Den Bosch en BC Borisfen uit Wit-Rusland. Omdat veel clubs toch al moeite hebben een wedstrijdschema rond te krijgen, zullen de teams in deze groep slechts één keer tegen elkaar spelen. De wedstrijden worden gespeeld in de periode van 24 tot en met 30 januari 2021. Aanvankelijk zou Donar op 6 januari voor het eerst in actie moeten komen voor de FIBA Europe Cup.

De beste twee teams van elke groep, alsmede de vier beste nummers 3, plaatsen zich voor de achtste finales. Die worden samen met de kwartfinales in hetzelfde format gespeeld als de groepsfase. De achtste finales en kwartfinales staan gepland voor de periode van 21 tot en met 26 maart 2021. De finales worden als te doen gebruikelijk ook op één locatie gespeeld. Dat gaat plaatsvinden in de periode van 23 tot en met 25 april 2021.

Nederland speellocatie?

De locaties voor de groepswedstrijden moeten nog worden vastgesteld. Gezien de huidige situatie, waarin Donar niet eens in groepsverband mag trainen, laat staan wedstrijden spelen, lijkt het niet erg waarschijnlijk dat Nederland als speellocatie wordt aangewezen. Donar hoopt op korte termijn groen licht te krijgen van sportminister Tamara van Ark om in ieder geval de training weer op te kunnen starten.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Sport
menu