Supporters van FC Groningen krijgen zetel in Raad van Commissarissen van de club

Supporters van FC Groningen.

De supporters van FC Groningen krijgen een zetel in de Raad van Commissarissen van de club, het orgaan dat toezicht houdt op het reilen en zeilen binnen de Trots van het Noorden en als klankbord fungeert voor de directie.

Het is al jaren een diep gekoesterde wens van de georganiseerde achterban van FC Groningen: meepraten over supportersaangelegenheden in de bestuurlijke bovenlaag van de club. Bij verschillende buitenlandse clubs is dit al een bekend fenomeen. In Nederland ging Fortuna Sittard FC Groningen voor.

De fans, sinds januari gezamenlijk opererend vanuit stichting Ons Groningen, waarin de supportersvereniging FC Groningen, de Rolly Side, Ultras Cruoninga en de Z-side vertegenwoordigd zijn, krijgen met ingang van het nieuwe seizoen hun vertegenwoordiger. Een voordrachtscommissie, bestaand uit vertegenwoordigers van de Raad van Commissarissen en stichting Ons Groningen, gaat op zoek naar de geschikte kandidaat. Daarvoor is reeds een profiel opgesteld.

Nauw verbonden

In de functie-eisen staat onder meer dat de aanstaande commissaris een seizoenkaart heeft (of voor langere tijd heeft gehad) op de Tonny van Leeuwen Tribune, de Koeman Tribune of de Piet Fransen Tribune of op een andere manier zich nauw verbonden weet met FC Groningen. Verder moet de kandidaat onder meer kennis hebben van en een visie hebben op de ontwikkeling van de club als voetbalorganisatie. Uiteraard moet de nieuwe commissaris ook goed op de hoogte zijn van wat er leeft onder de aanhang van de club.

Er ontstaat een vacature in de huidige Raad van Commissarissen, omdat de termijn van de huidige functionaris Edward Wielens verstrijkt. Hij stapt per 1 juli 2020 over naar het stichtingsbestuur, het hoogste orgaan van de club. Dat bestaat op dit moment nog uit de Asser burgemeester Marco Out, advocaat Wim Entzinger en agririsch ondernemer Martin Robaard. Entzinger gaat het bestuur verlaten.

‘Van ons allemaal’

Volgens Out, voorzitter van het stichtingsbestuur, is het een goede zaak dat de supporters een zetel krijgen in de Raad van Commissarissen: ,,FC Groningen is van ons allemaal. Het is daarom een goede ontwikkeling om de supporters een rol te geven bij de samenstelling van de RvC.’’

Daar sluit Erik Mulder, voorzitter van de Raad van Commissarissen, zich bij aan. ,,Het is een goede situatie als er vanuit een breed perspectief toezicht wordt gehouden op het realiseren van de doelstellingen van FC Groningen. Eén van die doelstellingen is het weer vol krijgen van ons stadion en als een commissaris vanuit de supportersgeledingen daaraan kan bijdragen, is dat uiteraard zeer welkom. Dit is voor de club een nieuwe en unieke ontwikkeling, die wat ons betreft past bij een volksclub als FC Groningen.”

Belangstellenden kunnen zich voor 21 mei melden via info@onsgroningen.com.

Nieuws

Meest gelezen

menu